Lehet korcsolyázni a Balatonon

A Balatont 5-10 centiméter vastag jég borítja, így korcsolyázásra alkalmas. A szakemberek szerint ugyanakkor a hét végére várható enyhülés veszélyessé teheti a tó jegét.

Az elmúlt napokban a Balatonnál a hőmérséklet középértéke 0 Celsius fok alatt maradt, pénteken a víz plusz két fokos volt, emiatt nem nagyon hízott tovább a jég. Általában 5-6 centiméteres jégréteg borítja a tavat - közölte Bartha Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki állomásának vezetője. Elmondta: az állomás előtti részen a másfél-két méter mély vizet borítja 5-6 centiméteres jég, a Balaton öbleiben ennél vastagabb a jégpáncél.

Korcsolyázni a szabályok betartásával lehet, korcsolyapálya nyitására pedig a helyi polgármesteri hivatalok, illetve a jegyzők adnak engedélyt. Az előrejelzés szerint ugyanakkor szombattól enyhül az idő, nappal plusz 5 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, és akkor már nem fagy, hanem olvad a jég, tehát korcsolyázásra alkalmatlanná válhat - figyelmeztetett a siófoki meteorológiai állomás vezetője.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság siófoki ügyeletén elmondták, hogy a déli és az északi tóparton egyaránt korcsolyázásra alkalmas a jég, amelynek vastagsága néhol a 8-10 centimétert is eléri, a védettebb helyeken pedig ennél is vastagabb a Balatont borító jégréteg. Balatonfürednél a parttól nem mesze viszont hullámzik a víz, tehát itt veszélyes a jégre menni.

Mindenki a saját felelősségére csúszkálhat, korcsolyázhat, fakutyázhat, jégvitorlázhat, sétálhat a Balaton jegén, tilos viszont rossz látási viszonyok között, éjszaka és ködben, kikötőkben és hajók veszteglőhelyeinél a jégre lépni, és a nádvágó gépek kivételével más járművel is tilos a tavon közlekedni.

A jég miatt a Balatonon ezen a télen még nem fordult elő baleset.