A kormány hatályba léptetné a szociális törvény egy részét

A kormány, illetve a szaktárca keresi annak a lehetőségét, hogy a szociális tárgyú törvények módosításáról elfogadott törvénycsomag egyes részei átmeneti intézkedésként, az újabb parlamenti tárgyalás előtt hatályba lépjenek - közölte a kormányszóvivő. Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn közölte, megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról című jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás szerinte hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

A szocialista frakció arra kéri a kormányt: átmeneti intézkedésekkel gondoskodjék arról, hogy a rászorultak a megfelelő időben kapják meg a támogatásokat, illetve a kabinet vizsgálja meg, kiknek jelent a késedelem pótolhatatlan veszteséget.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta: azzal, hogy az államfő nem írta alá és a parlamentnek megfontolásra visszaküldte az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról elfogadott törvénycsomagot, számos, a családokat kedvezően érintő intézkedés több hónapos késéssel valósulhat meg.

"A kormány fontosnak tartja, hogy a családokat kedvezően érintő intézkedések ne szenvedjenek hátrányt" - mondta. A szóvivő ezen intézkedések közé sorolta a nagymama- gyest, a 800 ezer gyermeket érintő gyermekvédelmi támogatás összegének megemelését, a mozgásszervi és hallási fogyatékosok támogatásának kiterjesztését, illetve az éjjeli menedékhelyek szolgáltatásainak bővítését. Hozzátette: a kormány szerint az államfőnek ezekkel a pontokkal szemben nincs kifogása.

Az alkotmány, a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény, illetve az egyházakkal kötött megállapodások az állam és az egyházak viszonyát a szétválasztás mellett úgy szabályozzák, hogy a felek számára partneri együttműködést írnak elő - olvasható a köztársasági elnök közleményében. Mádl úgy látja, a törvény elfogadásával ez a partneri együttműködés sérül.

A közlemény kitér arra, hogy az állam és az egyházak között korábban létrejött megállapodás értelmében a kormány csak előzetes egyetértés esetén hoz az egyházakat hátrányosan érintő döntést. Ez a mostani javaslat szigorúan jogi szempontból nézve nem esik ugyan a törvény jogi hatálya alá, de a törvény szellemét tekintve sérti azt. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a történelmi egyházak vezetői és a miniszterelnök részvételével tartott, Mádl Ferenc által kezdeményezett megbeszélésen az egyházak részéről mindenki sérelmezte a törvénytervezetet - olvasható a közleményben.

A köztársasági elnök aggályaira utalva a kormányszóvivő elmondta: éppen a törvénymódosítás teszi lehetővé azt, hogy az önkormányzatok az egyházi fenntartók részére is teljes körben biztosítsák az ellátás költségének fedezetét. Hozzátette: erről a történelmi egyházak képviselői több alkalommal tájékoztatást kaptak a döntéselőkészítés folyamatában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK