Újra bíróság előtt Székely Zoltán

Csütörtökön megkezdődött Székely Zoltán volt kisgazda képviselő büntetőpere a Legfelsőbb Bíróságon. Májusban első fokon hat évre ítélték kétrendbeli hivatali vesztegetés miatt a volt politikust. Az ügyészség a nem jogerős ítélet súlyosbítását, Székely felmentését kéri az újabb perben.

A Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön kezdődött meg Székely Zoltán egykori kisgazda, majd független országgyűlési képviselő büntetőpere. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság májusban kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt hat év börtönbüntetésre ítélte Székelyt. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett. Az ügyész az ítélet súlyosbítását, Székely felmentését kéri az új perben.

Az elsőfokú eljárásban az összes tárgyaláson tagadta a vádlott bűnösségét, azt állította, hogy nem kért és nem is fogadott el kenőpénzt. A vád koronatanúja, Balla Dániel építési vállalkozó viszont azt mondta, hogy Székely 30, később 20 millió forintot követelt tőle. Cserébe azt ígérte, hogy befolyásos politikusként szerez neki munkát. A vádlott a korábbi tárgyalásokon azt mondta: nem tudta, hogy Balla egy pénzzel teli táskát ad át neki. Az ügyészségi nyomozók viszont tetten érték 2000. október 12-én, a budapesti Gellért téren, amint a 20 milliót tartalmazó tásákával autójában ült és éppen indulni készült.

Perdöntő bizonyíték volt a korábbi eljárásban egy éttermi beszélgetésről készült magnóflevétel. A rendőrök rögzítették, amint Balla és Székely egy vendéglőben dokumentumokról és dokumentációkról beszél. Székely szerint a rendőrség jogellenesen nyomozott ellene, készítette a felvételeket, így azok emiatt sem vehetők figyelembe.

Az első fokon eljáró bíró a májusi ítélet indoklásában elmondta, hogy törvényesen gyűjtött bizonyítékot Székely ellen a rendőrség. A vádlott korábban vitatta, hogy országgyűlési képviselő ellen mentelmi joga felfüggesztése nélkül lehetne adatokat gyűjteni. A bíró szerint azonban jogszerűen járt el a rendőrség akkor, amikor rögzítették azt a beszélgetést, ahol a vádlott és Balla Dániel vállalkozó a kenőpénzről tárgyaltak.

Varga Zoltán bíró közölte azt is, mindkét vádpontban elfogadták a vád tanúinak vallomásait. Ugyan mindkét vádpontban egy-egy tanú alapozta meg a vád állításait, a bíró szerint semmi oka sem volt arra, hogy megkérdőjelezze a tanúk szavahihetőségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK