Újabb 850 millió az egyházaknak

A kormány döntése szerint 850 milliós pénzügyi korrekciós alapot hoznak létre az egyházak támogatására. Ebből a keretből 720 milliót a katolikusok kapnak, a fennmaradó összeget elsősorban a kisegyházak között osztják szét. A pénzalappal azért egészítik ki több egyház költségvetését, mert kevesebb pénzhez jutnak amiatt, hogy nem a népszámlálási adatok, hanem az 1 százalékos adófelajánlások alapján kaphatnak állami támogatást.

Kiss Elemér kancelláriaminiszter közölte, hogy 850 milliós pénzügyi korrekciós alapot hoznak létre az egyházak támogatására. Ebből a keretből 720 milliót a katolikusok kapnak, a fennmaradó összeget elsősorban a kisegyházak között osztják szét. A támogatásról azért döntöttek, mert több egyház is kevesebb pénzhez jut amiatt, hogy nem a népszámlálási adatok, hanem az 1 százalékos adófelajánlások alapján kapnak állami támogatást. A miniszter közölte azt is, hogy összességében 35 százalékkal több támogatásra számíthatnak az egyházak jövőre, mint az idén.

A kormány azért változtatta meg az egyházak finanszírozásának rendszerét, mert úgy gondolják: a népszámlálási adatokat csak statisztikai célokra lehet használni, állami támogatás megállapítására nem.

A Katolikus Püspöki Kar korábban többször is bírálta a változást, mert szerintük a kormány korábbi igéretét megváltoztatva akarja módosítani az egyházak támogatásáról szóló törvényt.

Veres András püspök csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: vannak lehetőségeik arra az esetre, ha az általuk elfogadhatatlannak tartott törvényjavaslatokat a parlament mégis elfogadná. Ebben az esetben elsőként az Alkotmánybírósághoz fordulnának.

A módosítást követően nem a 2001-es népszámlálás vallási hovatartozásra vonatkozó adatai, hanem a tényleges felajánlások arányában részesülnének az egyes felekezetek az adózók 1 százalékos juttatásából. A püspöki kar véleménye szerint azonban így több mint 600 millió forint támogatástól esne el a katolikus egyház a következő évben.

Orbán Viktor is bírálta a kormányt az ügyben. A volt miniszterelnök keddi közleménye szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásával kapcsolatos rendelkezések nemzetközi szerződés részét képezik, azokat a magyar kormány egyoldalúan, a szentszék jóváhagyása nélkül nem bonthatja fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK