Pert vesztett a Népszabadság a HVIM-mel szemben

Első fokon pert vesztett a Népszabadság című napilap a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM) szemben; a HVIM azért indított sajtó-helyreigazítási eljárást a napilap ellen, mert véleményük szerint az újság valótlant állított a mozgalommal kapcsolatban az október 6-ai aradi megemlékezésről tudósítva.

Simics Iván, a Népszabadság jogi képviselője csütörtökön elmondta: a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán hozta meg első fokon határozatát. Közlése szerint az ítéletet - annak írásos kézhezvétele után - a napilap megfellebbezi, s az ügy várhatóan a jövő év elején a Fővárosi Bíróságon folytatódik. Simics Iván az elsőfokú ítélet ismertetve elmondta: a PKKB határozatában arra kötelezte a napilapot, hogy az újság címoldalán közöljön helyreigazítást.

A HVIM szerint a Népszabadság valótlanul állította az október 6-ai aradi megemlékezésről szóló tudósításában azt, hogy a mozgalom aktivistái füttyszóval és bekiabálásokkal botrányt okoztak - utalt a per tárgyára az ügyvéd. Kitért arra, hogy tudomása szerint a HVIM kártérítési pert is indít a Népszabadsággal szemben.