Friderikusz a kurátorok feljelentését fontolgatja

Eredménytelen volt a csütörtöki elnökválasztás, így továbbra sem lesz elnöke a Magyar Televíziónak. Az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége ezért új elnöki pályázat kiírásáról döntött. A január 31-én kiírásra kerülő pályázat feltételei várhatóan eltérnek majd az eddigiektől. Friderikusz Sándor szerint azok a kurátorok, akik érvénytelen szavazatot adtak le, szétverik a törvényes rendet.

A testület csütörtöki ülésén egyetlen induló sem kapta meg az MTV-elnökjelöltté váláshoz szükséges számú szavazatot. Szeptember 30-án a nagykuratórium előtt bukott el Baló György, most viszont már a kuratórium elnöksége sem tudott megegyezni arról, kit jelöljenek, ezért a nagykuratórium most nem is szavazott.

Az MTV kuratóriuma 2003. január 31-én ír ki új pályázatot a tévéelnöki tisztségre. Ez egy teljesen új pályázat lesz, új feltételekkel. A kiírás részletes feltételeit és a leadási határidőket is csak január végén teszik közzé.

Bakó Lajos, az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnöke szerint a januárban kiírásra kerülő pályázatban már az észrevételek, kritikák figyelembevételével módosít majd a kuratóriumi elnökség. Bakó szerint az addig rendelkezésre álló, a korábbinál hosszabb idő lehetővé teszi majd, hogy precízen átgondolják a kiírás peremfeltételeit.

Az MTI értesülései szerint a pályázati csomagba nem csupán az MTV jelenlegi vezetése által nemrégiben elkészített hároméves konszolidációs terv kerülne be, de egy olyan konkrét intézményműködtetési modell is, amelynek alkalmazását elvárnák a leendő elnöktől. A három éves konszolidációs terv - melyet az MTI információi szerint a napokban juttat el az MTV vezetése az Országgyűlés elnökének - kidolgozására október 8-án kérte fel az intézmény elnökségi kuratóriuma Ragáts Imre ügyvezető alelnököt.

Az MTI-nek nyilatkozó elnökségi tag a tervről azt mondta: az anyag legvitatottabb része a finanszírozási oldal, mert ellenzéki testületi tagok elfogadhatatlannak tartják, hogy az jövő évre 28 milliárd forintnyi forrással számol, míg a költségvetés csupán mintegy 12,5 milliárdot biztosítana az MTV működésére. Ugyanakkor az elnökségnek vannak olyan tagjai is, akik szerint a kormányzat nem zárkózna el a költségvetési támogatások növelésétől, ha azt észszerű és minőségi működésre költené a köztévé.

A csütörtöki elnökválasztáskor az elnökség három fordulóban szavazott. Az első körben a kilencfős testület tagjai három pályázóra szavazhattak. A második és a harmadik fordulóban pedig két pályázót támogathattak.

Haraszti Miklós, a kuratórium elnökségének SZDSZ-es tagja tájékoztatta az [origo]-t a szavazás eredményéről. Az első fordulóból az jutott tovább, aki legalább három voksot kapott. Ez hat pályázónak sikerült: Baló György 5, Friderikusz Sándor 4, Kósa Somogyi György 3, Németh Zsolt 3, Péterffy András 3, Siklósi Beatrix 3 voksot kapott.

A második körben Baló, Friderikusz és Péterffy egyaránt négy, a többiek egységesen két szavazatot kaptak. Az utolsó fordulóba a legtöbb voksot gyűjtő három pályázó került. Itt Baló György 5, Friderikusz Sándor 4, Péterffy András 2 szavazatot kapott, heten érvénytelenül voksoltak.

Az elnökség kilenctagú, ahhoz, hogy valakit jelöltként ajánljanak a nagykuratóriumnak, hat voksra lett volna szükség. Összesen 18-an pályáztak az MTV elnöki posztjára.

Miközben kedden a Fidesz leszavazta a médiatörvény módosítását, szerdán Szalai Annamária baloldali médiaterrorról beszélt, csütörtökön megakadályozzák, hogy végre elnöke lehessen a közszolgálati televíziónak - mondta Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa a sikertelen elnökválasztás kapcsán. Hozzátette: ez minden, csak nem konstruktív ellenzékiség. Baló György és Friderikusz Sándor személyében a jelenlegi kormány nem pártkatonák, hanem függetlenségükről ismert televíziós személyiségek mellé állt, bízva abban, hogy az ellenzéki pártok által delegált kurátorok elfogadják egyiküket.

Legutóbb szeptember 30-án próbáltak elnököt választani az MTV élére. Akkor Baló Györgyöt javasolta elnöknek a kuratórium elnökségének többsége, de a társadalmi szervezetek küldötteivel kiegészített teljes kuratórium végül nem támogatta kellő arányban. Ezért megismételték a tendert, változatlan feltételekkel lehetett beadni a mostani elnökválasztásra is a korábbi pályázati anyagokat.

Friderikusz Sándor közleményt adott a sikertelen elnökválasztási procedúra után, amelyben kilátásba helyezte, hogy büntető feljelentést tesz azok a kurátorok ellen, akik szándékosan érvénytelen szavazatokat adtak le. Az ismert tévés műsorvezető szerint a három fideszes és egy MDF-es kurátornak le kell mondania.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK