Lincshangulat a kínai piacon

A mindennapossá vált bombariadók egymás ellen hangolták a józsefvárosi kínai piac árusait és a kiérkező rendőröket. A bombariadók miatti kényszerszünetek hatalmas bevételkiesést jelentenek az árusoknak, akik csütörtökön kövekkel dobálták meg a terület kiürítését végző rendőröket. Szerdán az egyik tiltakozó árust bilincsben vitték el a rendőrök a piacról.

Forrás: MTI
Légi felvétel a piacrólMTI

Október 22-e óta összesen 32 alkalommal volt bombariadó a józsefvárosi kínai piacon, eleinte kétnaponta, de az utóbbi hetekben mindennapossá vált a terület kiürítése bombafenyegetés miatt. Az árusoknak akkora bevételkiesést jelentenek a kényszerszünetek, hogy egyre gyakrabban lázadnak fel a kiürítés ellen. A csütörtök délelőtti bombariadó alkalmával például az egyik ázsiai árus úgy tiltakozott, hogy azt mondta a rendőröknek, nem megy ki a piacról, hanem lefekszik a földre, mert ő úgy tudja, hogy ezt kell tenni, ha bombariadó van. A rendőrök végül gázspray-vel fújták le, amiből viszont a környéken álldogálók is kaptak - mondta az [origo]-nak az egyik kereskedő. A mindennapossá vált kiürítés miatt a túlnyomórészt ázsiai kereskedők a rendőrök és a piac üzemeltetője ellen fordultak. A csütörtöki bombariadókor egyes információk szerint a piac üzemeltetőjének irodáját és a kiérkező rendőröket is kővel dobálták. Tegnap a bezárás ellen tiltakozó egyik árust bilincsben vitték el a piacról.

A piacot üzemeltető kft. meghosszabbította a nyitva tartást, de ez valójában nem segít a kereskedőknek, ugyanis a hétvégi bevételkiesést például nem tudják délután öt óra után bepótolni, hiszen sötétedés után már kevesen mennek ki a piacra. A kereskedők attól tartanak, hogy a piac működése teljesen ellehetetlenül, azt találgatják, hogy ez kinek állhat érdekében.

Az már biztos, hogy a terület tulajdonosa, a MÁV, 2004 februárja után nem hosszabbítja meg a piac üzemeltetőjével a szerződést, az árusok viszont azt feltételezik, hogy a piacot már hamarabb be akarják zárni, de ezt nem merik közölni a több ezer ázsiai kereskedővel. Emellett többször felmerül a hamarosan megnyitó újpalotai Ázsia Center nevű kereskedelmi központ neve is, hogy oda szeretnék átcsábítani a kereskedőket, akik azonban nem tartják megfizethetőnek a modern bevásárló központ bérleti díjait.

A piac működését ellehetetlenítő bombafenyegetések mögött a rendőrség gazdasági érdeket sejt, tart a nyomozás az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK