Koalíciós vita a drogtörvény miatt

A kormány korábbi elképzeléseinél szigorúbb javaslattal állt elő az MSZP-frakció. E szerint a kábítószer-kereskedők büntetési tételei maradnának, bizonyos esetekben még szigorodnának is. Aki nagy mennyiségben árul kábítószert, továbbra is életfogytiglani börtönre számíthat. Az SZDSZ nem szavazza meg az MSZP szigorítást jelentő legújabb módosító javaslatait.

Koalíciós vitához vezetett a drogtörvény tervezett módosítása. Az MSZP-frakciónak a Btk. módosításához szerdán benyújtott javaslatai értelmében ugyanis a korábbi tervekhez képest nem enyhülnének a kábítószert fogyasztók büntetési tételei. Az alkalmi fogyasztóknak háromévente csak egyetlen alkalommal lenne lehetőségük arra, hogy a börtönbüntetés alól mentesüljenek, ha vállalják a nevelő és leszoktató programban való részvételt.

Az új javaslat eltér az Igazságügyi Minisztérium korábbi terveitől, de a tárca vezetése támogatja a változtatásokat. Az SZDSZ képviselőcsoportja ugyanakkor nem szavazta meg az MSZP módosításait.

Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: terveik szerint a kábítószer-kereskedők büntetési tételei maradnának, bizonyos esetekben még viszont szigorodnának is.

A legújabb, az SZDSZ által nem támogatott indítványt Donáth László (MSZP) nyújtotta be az emberi jogi bizottság ülésén. Donáth indítványában - amely kapcsolódik Répássy Róbert (Fidesz) módosító javaslatához - azt fogalmazta meg, hogy azokat a kábítószer-terjesztőket és előállítókat, akik e tevékenységbe 18 év alattiakat vonnak be, továbbra is olyan szigorral büntessék, mint eddig, és ne legyen érvényes rájuk az enyhítés. Ők nem választhatják az elterelés intézményét, öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthatnak. Meghagynák azt a jelenleg hatályos szabályozást is, amely életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett bűncselekmények esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK