Áder Medgyessyhez fordult az alkotmánymódosítás miatt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője levelet küldött Medgyessy Péter kormányfőnek az alkotmánymódosításhoz benyújtott indítványokról történt keddi szavazás maitt. Szerinte ugyanis nem a négypárti megállapodásnak megfelelően voksolt az Országgyűlés a módosító javaslatokról.

A levelet csütörtökön délután Rogán Antal (Fidesz) ismertette az újságírókkal. Áder János fideszes frakcióvezető levelében arra emlékezteti Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy az EU-integrációs nagybizottságban a parlamenti pártok frakcióvezetői és a kormány között megállapodás jött létre az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításáról, és ezt az egyezséget a kormányfő is aláírta.

A levélben a fideszes politikus utal arra: megegyeztek arról, hogy a szövegből kiemelik azokat a pontokat, amelyek nem köthetők közvetlenül az integrációhoz. "Mindezek után meglepődve tapasztaltuk, hogy a keddi szavazás során a kormánypárti képviselők nem támogatták a Fidesz azon módosító javaslatait, amelyek a fenti rendelkezések elhagyását indítványozták, ily módon az elfogadott javaslat nem egyezik meg azzal a szövegtervezettel, amely a parlamenti frakcióvezetők és a kormány előzetes egyetértését bírta" - áll a levélben.

Áder arra kéri Medgyessyt, hogy a végszavazás során - annak érdekében, hogy a Fidesz az alkotmánymódosítás szövegét támogatni tudja - tegye lehetővé, hogy az európai uniós csatlakozással össze nem függő rendelkezések kikerüljenek az előterjesztésből.

Korábban az SZDSZ már jelezte, hogy az ötletet támogathatónak tartják. Vastagh Pál az MSZP-től ugyanakkor azt mondta, hogy a négypárti megállapodásban nem szerepel a kérdéses részek kiemelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK