A Citadella 4-u megkérdőjelezi a KÖH határozatát

A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. megdöbbenéssel fogadta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szerdai határozatát, amely alapján a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI) jogosította fel a Citadella-terasz bontására.

A Citadella 4-u közleményben emlékeztet arra, hogy a KVI feljelentést tett a kft. ügyvezetője ellen rongálás és környezetkárosítás gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. "A bontásra feljogosító határozattal a KÖH megteremtette a KVI számára annak a lehetőségét, hogy a nyomozati szakban lévő büntetőeljárás gyanúsítottjának alapvető jogait megsértve tevékenysége során bizonyítékokat semmisítsen meg a Lődombon" - írja a kft. közleményében.

Megjegyzik: a KÖH előtt ismert, hogy a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség szakértőt rendelt ki annak tisztázása érdekében, hogy Citadella 4-u Kft. tevékenysége ténylegesen károsított-e természeti értéket. A Kft. álláspontja szerint a KÖH határozatának esetleges végrehajtása "akadályozza és gátolja, lehetetlenné teszi a természetvédelmi szakértő körültekintő eljárását".

A Kft. megítélése szerint a KÖH több bírósági végzés szerint is mulasztást követ el, amikor többszöri felszólításunk ellenére sem mutatja be a Citadella egyedi műemléki védettségét igazoló miniszteri rendeletet és a területre vonatkozó védett régészeti lelőhelyek hatósági nyilvántartását. Mint írják, a társaságág kezdeményezte a földhivatali nyilvántartásból a Citadella épületegyüttesre vonatkozóan minden jogalapot nélkülöző műemléki bejegyzés törlését is, amely eljárás folyamatban van. Hozzáteszik: a KÖH előtt ismert, hogy jelenleg több olyan bírósági eljárás van folyamatban, amelyek azt hivatottak tisztázni, hogy a KÖH rendelkezik-e hatáskörrel a Citadella épületegyüttes területén.

A KVI vezérigazgatója november 4-i levelében arról értesítette a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft.-t, hogy a társaság az épületegyüttes legméltóbb vagyonkezelője - jegyzik meg.