40 magyar katonát küldenének fél évre Afganisztánba

Jövő februártól Kabulban látna el őrfeladatot fél éven keresztül 40 magyar katona, ha a kormány előterjeszti, és az Országgyűlés elfogadja az erről szóló - kétharmados támogatást igénylő - javaslatot. A honvédelmi miniszter erről, és a taszári bázissal illetve az esetleges iraki háborúval kapcsolatos amerikai kérésekről csütörtökön tájékoztatta a pártokat.

Pénteken tárgyal a kormány egy 40 fős magyar katonai kontingens Afganisztánba küldéséről - közölte csütörtökön Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Mint elmondta, a félévesre tervezett németekkel és hollandokkal közös misszió 2003 február 16-án kezdődne. A magyar katonák őrzési feladatokat látnának el Kabulban, egy szövetséges hadosztály objektumánál.

Amennyiben a kormány az Országgyűlés elé terjeszti a kérdést, kétharmados támogatásra van szükség. A miniszter csütörtökön a pártok számára adott tájékoztatóján a megjelentek rendelkezésére bocsátotta a misszióról szóló dokumentumokat, amelyek között azok is szerepelnek, amelyek a többi NATO-ország afganisztáni hadműveletekben való részvételét ismertetik.

A miniszter elmondta, hogy a magyar katonák nem hagyhatnák el Kabult. Kérdésre közölte: máris sokan jelentkeztek a feladatra - mind a hivatásos, mind a szerződéses állomány soraiból -, noha tisztában vannak annak veszélyeivel. A kiválasztásra azonban csak azután kerül sor, hogy az Országgyűlés jóváhagyta a missziót.

Juhász Ferenc közölte, hogy a NATO országok közül hazánkon kívül eddig csak Izland nem vett részt az afganisztáni misszióban. Ezért és a közelmúltban megfogalmazott kritikák miatt is illendő volna kivenni részünket ebből - mondta a miniszter.

A vállalkozás költségeiről azt mondta Juhász, hogy a számítások szerint csak a szállítás kerülne többe, mint a boszniai misszió fenntartása. Az esetleges afganisztáni küldetés amúgy nem lenne hatással a magyar katonák délszláv jelenlétére.

Simicskó István (Fidesz) közölte: a jövő heti frakcióülésen alakítják ki álláspontjukat a kérdésről. Aggályát fejezte ki azonban amiatt, hogy veszélyes lenne a küldetés. Simicskó a költségekről szólva azt is elmondta: tudomása szerint egy hat hónapos missziónak másfél milliárd forintos költségigénye van. "Jelenleg mintegy 800 magyar katona van a világ számos pontján. Ennek összköltsége 22 milliárd forinttal terheli minden évben a honvédelmi tárca költségvetését" - közölte Simicskó, aki szerint emiatt is át kell gondolni, menjenek-e magyarok Afganisztánba.

A miniszter ismertette a pártokkal a Taszárra vonatkozó egyelőre informális amerikai kérést is, valamint beszámolt az amerikai elnök leveléről, amelyben egy esetleges Irak elleni támadáshoz kér felajánlásokat George Bush. Magyarországtól légterének átengedését, és a taszári repülőtér és bázis használatát kérte az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK