Volt dolgozója zsarolja a titkosszolgálati kabinetet

Három millió forintot, vagy jól fizető állást követelt Demeter Ervin, az előző kormányzat titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterének egyik, a hivataltól a közelmúltban elbocsátott munkatársa. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár az [origo]-nak elmondta: példátlan esetről van szó és a hivatal feljelentést tett az ügyben.

Mórocz László, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának vezetője zsarolás bűntettének alapos gyanúja miatt tett feljelentést az iroda egy közelmúltban elbocsátott munkatársa, B. Gergely ellen. A korábban sajtóügyekkel foglalkozó férfi ugyanis felmentése után két héttel egy levélben és egy e-mailben is azt írta: Demeter Ervin volt nemzetbiztonsági miniszter sajtókommunikációs ügyintézőjeként sok olyan bizalmas információt szerzett, amellyel akár a hivatalban lévő kormányt is kompromittálni tudja.

B. Gergely - aki a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter közvetlen környezetében látta el feladatait - munkaviszonyát közös megegyezéssel 2002. szeptember 15-én szűntette meg a MeH Nemzetbiztonsági Irodája.

"Tudja, még Demeter úr idején elég sok mindenről hallottam, szereztem tudomást. Sok értékes információ birtokában vagyok. Persze én ezeket nem osztanám meg senkivel, csak hát nincs munkám, a pénzem is fogy, úgyhogy a következő ajánlatot teszem Önnek: Én semmilyen fontos és bizalmas információt nem szolgáltatok sem a politikusok, sem a sajtó részére, amennyiben Ön 30 napon belül egy jól fizető munkát szerez nekem, vagy 30 napon belül kapok 3 millió forint hallgatási pénzt...Miután intelligens emberek vagyunk, szerintem biztos meg tudunk egyezni" - olvasható a levélben.

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal elvégezte a levél írásszakértői vizsgálatát, amelyből kiderült, hogy minden kétséget kizáróan B. Gergely írta azt.

Tóth az [origo]-nak azt mondta, hogy "példátlan eset, hogy egy esküt tett köztisztviselő azzal fenyegetőzik, hogy a birtokába jutott államtitkokat kiadja, vagy ártani próbál politikusoknak". Az államtitkár szerint azt azonban a rendőrségi vizsgálatoknak kell majd eldönteniük, hogy a férfi fenyegetései valósak-e, birtokában van-e lényeges információknak.

Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő volt tárca nélküli miniszter az MTI-nek az ügyről azt mondta: tudomása szerint B. Gergely birtokában nem lehet semmilyen lényeges, vagy államtitoknak minősülő információ, mert a férfi csak sajtóügyekkel foglalkozott, így nem jutott nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülő adatokhoz.