Ma újabb elnökválasztási kísérlet az MTV-nél

Szerdán meghallgatták a 18 tévéelnökségre pályázót az MTV kuratóriumának elnökségi tagjai. Ezután csütörtök délelőtt próbálnak jelöltet állítani a teljes kuratórium számára, amely 12-kor ül össze. Kétségessé teszi a választás eredményességét, hogy a parlamentben a médiatörvény módosításáról és az MTV finanszírozásáról vitatkoztak a politikusok és gyakorlatilag semmiben sem tudtak megegyezni.

Összesen 18-an pályáztak az MTV elnöki posztjára. A pályázók közül ketten nem járultak hozzá nevük közzétételéhez. A nyilvánosságot is vállalók között több, a végső győzelemre is esélyesnek tartott név szerepel: a szeptember 30-i, sikertelen választáson legtovább jutott Baló György is újra indul. Balót szeptember 30-án a kuratórium elnöksége kétharmados többséggel elnöknek javasolta, de a társadalmi szervezetek küldötteivel kiegészített teljes kuratórium végül nem támogatta kellő arányban.

Szintén megméretteti magát a korábban jobboldali kötődésű kurátorok által támogatott Siklósi Beatrix, és elindul Friderikusz Sándor, valamint Székely Ferenc is. Szeptember után ismét pályázott Ágoston György, Komlós András, Nagy Navarró Balázs, Szabó Stein Imre, Szenes Andrea, Kósa Somogyi György, és Bródy Gábor.

Többen most először próbálkoznak megszerezni az elnöki széket: Déri Béla, Németh Zsolt, Péterffy András, Rapai Nándor és Tóth Tihamér a szeptemberi választásra nem adott be pályázatott. A szeptember 30-i elnökválasztáson 15 aspiráns indult.

Kozák Márton, a kuratórium SZDSZ-es elnökségi tagja [origo]-nak azt mondta, hogy szerdán meghallgatták a pályázókat, ezután döntenek arról, hogy kit javasolnak a nagykuratóriumnak az elnöki tisztségre. A kurátor arról nem beszélt, hogy kit támogat a kormányoldal a jelöltek közül, de szerinte az elnökség többsége egyezségre jut.

Korábban az [origo] információi szerint azért sem sikerült elnököt választani, mert az ellenzék csak azután akart tévéelnököt, hogy a parlament dönt az MTV költségvetési támogatásáról. A kormánypártok viszont éppen ellenkezőleg gondolkodtak: szerintük azért kell még a költségvetés elfogadása előtt MTV-elnök, mert akkor az új vezető elképzeléseihez lehetne pénzösszegeket adni célirányosan, így nem folynának el a milliárdok, mint eddig.

A tévéelnök megválasztása politikai alkuk sorozata, ugyanakkor az MTV-t érintő vitás kérdésekben továbbra is eltérően vélekednek a pártok. Szerdán Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa sajtótájékoztatón bírálta az ellenzék magatartását a közszolgálati médiumok költségvetési támogatásával kapcsolatban. Szerinte az ellenzék indoklás nélkül szavazott le kétharmados többséget igénylő kormánypárti javaslatokat a témában. Úgy vélte, hogy a kormányzat célja az volt, hogy a közszolgálati médiumok a kormányzattól függeltenül működhessenek, a költségvetési támogatás nagysága ne politikai alku kérdése legyen.

Szalai Annamária (Fidesz) viszont éppen ellenkezőleg vélekedett a kormány tervezetéről. A Fidesz médiapolitikusa szerint a szocialisták közvetlen befolyásuk alá gyűrték a közmédiumokat, finanszírozásukat úgy alakították át, hogy kiszolgáltatottá tették azokat a kormánytöbbségnek.

A politikai viták megnehezíthetik, hogy a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség és a politikai befolyástól sem mentesen szavazó társadalmi kurátorok meg tudjanak egyezni egy jelölt személyében.

Az elnökválasztás két lépcsőben történik. Először a kuratórium pártdelegáltakból álló elnöksége hallgatja meg a pályázókat terveikről. Ezután kétharmados többséggel kell jelöltet javasolniuk a teljes kuratóriumnak, ahol az elnökség és a társadalmi szervezetek által delegált kurátorok együtt szavaznak a jelöltről.

Csak az lehet a Magyar Televízió elnöke, akit a telejes kuratórium kétharmada támogat. Szetpember 30-án Baló Györgyöt javasolta az elnökség, de a nagykuratóriumban már nem kapta meg a szükséges számú voksot. Így azóta is Ragáts Imre ügyvezető alelnök irányítja a köztévét.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK