Jövő februárban várhatóak Taszárra az irakiak

Ha az Országgyűlés jóváhagyja a várható amerikai felkérést, két turnusban képeznének ki tolmácsokat és kisegítőket a taszári bázison jövő febuár elejétől. Juhász Ferenc szerdán tájékoztatta erről a térség polgármestereit. A kiképzés idején körülbelül 4500 ember tartózkodna a bázison a kiszolgáló személyzettel együtt.

A honvédelmi tárca jelenlegi ismeretei szerint egy Irak elleni fellépés esetén a taszári bázison január végétől, február elejétől két turnusban történne tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyek kiképezése.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán Kaposváron a kormányfő megbízásából tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökét, Taszár, Kaposvár és a környező települések polgármestereit a taszári bázis használatáról, egy esetleges az amerikai felkérés esetén.

A miniszter a megbeszélést követően elmondta, hogy az akcióban való részvételre még nem érkezett felkérés az Egyesült Államok részéről. Ha Magyarország felkérést kap, az Országgyűlés dönt a katonai művelet támogatásáról, azaz a taszári bázis használatáról. Juhász szerint, ha igent mondanánk a felkérésre, az amerikai kiképző és kiszolgáló személyzettel együtt összesen 4500 ember tartózkodna Taszáron.

A miniszter azt követően utazott a helyszínre, hogy Szita Károly, a Taszárhoz közeli Kaposvár fideszes polgármestere a sajtóban megjelentek hatására részletes információkat kért a kormánytól az ügyben. A polgármester Medgyessy Péternek írt levelet és jelezte, szeretne személyesen is találkozni Kovács László külügyminiszterrel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK