Hatmilliárd gátépítésre

Várhatóan 5,7 milliárd forintot költ a szaktárca jövőre árvízvédelmi beruházásokra - tudta meg Váradi József vízügyi helyettes államtitkártól a Népszabadság. Ez az összeg nominálisan megegyezik az idei évi ráfordításokkal, ténylegesen azonban némi előrelépést jelent. A 2002-es keret egy részét ugyanis a felső-tiszai rendkívüli árvíz miatt az Orbán-kabinet már 2001-ben elköltötte.

A Népszabadság információi szerint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium költségvetési kerete jövőre néhány százalékkal csökken, a változás azonban egyik szakterületet sem érinti hátrányosan, a tárca múlt héten bejelentett átszervezéséből adódó megtakarítások ugyanis fedezik a hiányzó milliárdokat.

A minisztériumon belül a vízügyi szolgálat működési költségei hárommilliárd forinttal bővülnek. A helyettes államtitkár szerint ez az összeg - a beruházási kerethez hasonlóan - kevesebb a műszakilag szükségesnél. "Az árvízvédelmi rendszer jelenlegi állapotában az lenne az indokolt, ha az évente elvégzett munkának csak az építési kapacitás szabna határt" fogalmazott Váradi. Megjegyezte: a Duna és a Tisza védvonalainak megerősítésére, illetve az új Vásárhelyi-terv megvalósítására mintegy 150 milliárd forintot kellene költeni a következő években. A szakember ugyanakkor azt is kiemelte: a költségvetés még nincs lezárva, így kormányzati szinten, illetve a tárcán belül is keresik a lehetőséget a vízügy mozgásterének bővítésére.

Váradi József szerint a pénz mellett pillanatnyilag a legnagyobb problémát a beruházások előkészítetlensége jelenti. A gátépítéseket megelőző kisajátításokhoz, a hatósági engedélyek beszerzéséhez közel 30 hónap kell. Az erőltetett ütemű beruházások miatt eddig elsősorban a Felső-Tisza mentén halmozódtak fel feszültségek: a természetvédelmi hatóságok az egyeztetést hiányolják, a lakosság az engedély nélküli sóder- és homokbányák, illetve a településeken át folyó anyagszállítás miatt panaszkodik. Mivel a tárca 2004-től mindenképpen forrásbővülésre számít, egyebek mellett azért, mert az idei dunai árvíz után az EU-ban is többet szánnak védekezésre, a következő évben megkezdik azoknak a beruházásoknak az előkészítését is, amelyekre 2003-ban még biztosan nem jut pénz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK