Felfüggesztett börtönt kért az ügyész a MIÉP-alelnökre

Felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész ifjabb Hegedűs Lórántnak, a MIÉP alelnökének büntetőperében a Fővárosi Bíróságon (FB). Egy Ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, és a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt közösség elleni izgatás a vád. A poltikus tagadta bűnösségét.

A vádbeszéd szerint a társadalom egy csoportja elleni gyűlöletkeltésre irányul, aktív tevékenységre uszít a cikk, amelyben szerepel többek között a "galíciai jöttmentek hada" és a "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg ők teszik meg veled!" megfogalmazás.

Az ügyész vádbeszédében hivatkozott a fajgyűlölet büntetőjogi szankcionálását előíró nemzetközi egyezményekre. Kifejtette: a vitatott írásban Hegedűs Lóránt gyűlöletet kelt azzal, hogy a "galíciai jött-menteket" ellenségképként jeleníti meg és ellenük uszít cselekvésre, kirekesztésre. Az ügyész szerint a szöveg a szavak általános jelentése alapján a hétköznapi emberek számára úgy értelmezhető, hogy az alkalmas gyűlöletkeltésre, a tömegek egy jól meghatározható embercsoport elleni indulatainak felszítására. 

Az ügyész pénzbüntetés kiszabását indítványozta a per másik vádlottja, Metes György, az Ébresztő felelős szerkesztője esetében. Hozzátette: a felelősség elsődlegesen a cikk szerzőjét illeti. 

Ifjabb Hegedűs Lóránt a szerdán kezdődött büntetőperben tagadta bűnösségét. Kijelentette, hogy nem faji, vallási hovatartozásról, hanem szemléletről, mentalitásról írt és nem kíván kárt okozni senkinek, nemtelen indulat nem vezette a cikk írásakor, csak a hazaszeretet. Arra az ügyészi kérdésre, kiket is ért "galíciai jött-menteken", hangsúlyozta, hogy nem a zsidóságra utalt, hanem Rákosi és Gerő szellemi örököseire, akik "naponta gyalázzák keresztény értékeinket". Kiemelte, hogy írása csak reagálás egy, a Magyar Hírlap című napilapban tavaly megjelent "A kirekesztés módszertana" című cikkre, ugyanakkor ügyészi kérdésre a vádlott nem vitatta, hogy írásában semmiből sem lehet arra következtetni, hogy reagálás. 

A védelem perbeszédében többek között arra hívta fel a figyelmet: a közösség elleni izgatás törvényi tényállásának lényege, hogy valaki szándékosan egy csoport ellen uszít gyűlöletre. A kifogásolt cikkben azonban nem rejlik ilyen szándék - fejtette ki a védő hozzátéve: az ügyészség által a cikkből kiragadott mondatok a szövegösszefüggés nélkül értelmezhetetlenek. A vádból pedig még az sem derül ki, hogy mely csoport honnan és milyen módon történő kirekesztésére szólítana fel a cikk szerzője. A védelem egyrészt bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott. Másrészt pedig ifjabb Hegedűs Lóránt vonatkozásában az eljárás megszüntetését kérte az ügyvéd, mivel a vádlott a cikk írásakor még a MIÉP országgyűlési képviselője volt, és a törvény szerint ebbéli minőségében nem lehet véleménynyilvánítását korlátozni.

Az FB a következő, pénteki tárgyaláson hirdeti ki elsőfokú ítéletét. A vádban foglalt közösség elleni izgatás bűntette a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK