Fegyelmezett szavazásdömping kellett a költségvetés elfogadásához

Több képviselő szerint sosem ment még ilyen simán költségvetési szavazás a rendszerváltás óta, mint most kedden. Másfélezer módosító javaslatot sorra leszavazott a kormánypárti többség, akár a saját, akár ellenzéki kezdeményezésűekről volt szó. Az elfogadott módosító javaslatok értelmében a jövő évi költségvetésben például 5 milliárd forinttal több támogatást kap a rendőrség és a Magyar Televízió, 6,2 milliárd forinttal nő a helyi önkormányzatokra fordítható összeg, a közsszférában dolgozó diplomások legkisebb illetménye 100 ezer forintra emelkedik, és 300 millió forinttal bővül a határon túli magyarok támogatására fordítható összeg.

A viszonylag kis parlamenti kormánytöbbség bőven elégségesnek bizonyult a költségvetés főbb számainak keddi szavazásán. Mindkét oldal kötelezően behívta a szavazásra összes képviselőjét, és délután fél háromtól a kormányoldal teljes létszámban nyomta a nem, az ellenzék pedig az igen gombot.

A szavazás elején döntöttek a képviselők azokról a módosító javaslatokról, melyeket a kormány is támogatott. Az ellenzék ezeknek egy részét szintén elfogadta. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy egyetértettek a rendőrség, a határon túli magyarok, a fűtésfejlesztési támogatások és az adatvédelmi ombudsman hivatalának szánt támogatások növelésével.

Áder kijelentette, hogy azt reméli, "amilyen az adjon isten, olyan lesz a fogadj isten", vagyis a kormányoldal is támogatni fogja az ellenzék néhány javaslatát. A következő órákban egyenként szavaztak az ellenzéki indítványokról, melyek közül a kormányoldal egyet sem fogadott el. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak azt mondta, hogy voltak ellenzéki javaslatok, melyeket elfogadtak, de azokat a kormány is támogatta, így az első szavazás alkalmával már döntöttek róluk. A Pénzügyminisztérium által nem támogatott módosítások közül azonban a kormánypártiak nem támogathatnak egyet sem. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hozzátette, hogy nem lehet cserealapon szavazni a költségvetésről, "mert hiába mondanánk, hogy ha ti megszavaztok tíz módosítást a mieinkből, akkor mi is megszavazunk tizet, ha ezzel veszélybe kerül a teljes költségvetés, melynek tételei egy rendszert alkotnak". Lendvai szerint az államháztartási hiányt szigorúan be kell tartani, ezért nem lehet a Fidesz által javasolt, egyébként általában szimpatikus célokra többet költeni. Pokorni Zoltán a Fidesz frakcióvezető-helyettese azonban azt mondta az [origo]-nak, hogy a baloldal nem racionális alapon szavazta le javaslataikat, hanem "a kormánypártok nem tudtak kiszabadulni a pártfegyelem rosszul felfogott parancsából". Pokorni szerint példamutató az ellenzék konstruktivitása, hiszen a nyáron is támogatták az idei költségvetés módosítását.

A szocialisták szerint fontos célokra költene többet a Fidesz, de olyan területekről vonnák el a pénzt ezek érdekében, amelyek a kormányoldal számára kulcsfontosságúak. Lendvai Ildikó szerint, ha a Fidesz és az MDF összes módosító javaslatait elfogadják, a Miniszterelnöki Hivatal költségvetését húszszor kellene elkölteni másra, mert leginkább ennek terhére javasolták más kiadások növelését.

Az ellenzéki javaslatok rutinszerű elutasítását csak nagy ritkán zavarták meg kormánypárti javaslatok leszavazásai. Ilyenkor érdekes helyzet alakult ki: ha a kormány által nem támogatott, de kormánypárti által beterjesztett javaslatról kellett dönteni, akkor az MSZP-SZDSZ elutasította, a Fidesz-MDF viszont megszavazta azt. Így történt ez például a szocialista Donáth László egyházi finanszírozást érintő javaslatával, vagy a szintén szocialista Csabai Lászlóné lakástámogatási koncepciójával is. A fegyelmezett szavazásokat mindkét oldalon a pártigazgatók vezették. Minden döntés előtt Göndör István kezével nemet intett és mondta, hogy nem, míg a másik oldalon Juhos Katalin (Fidesz) mondta hangosan, hogy igen. A két frakcióigazgató néha szópárbajszerűen ismételgette az utasításokat.

László Csaba pénzügyminiszter a szavazás végén megköszönte a fegyelmezettséget. A kormány tagjai és a vezető szocialisták nagyon megkönnyebbültek, ilyen sima menetre ők se számítottak.

Előző
Következő