"Intelligens emberek vagyunk" - írja levelében a zsaroló

"Ugye nem szeretné, ha a mostani kormány hamar megbukna?" - olvasható B. Gergely Mórocz Lászlóhoz, a Nemzetbiztonsági Iroda vezetőjéhez eljuttatott zsaroló levelében. A férfi a birtokában lévő titkos információkra hivatkozva jól fizető állást, vagy 3 millió forint "hallgatási pénzt" követel levelében az irodától. Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter szerint azonban egykori sajtótanácsadója nem rendelkezhet semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentő információval. Itt elolvashatja a levél teljes szövegét.

A korábban sajtóügyekkel foglalkozó férfi szeptember 30-án, közös megegyezéssel történő felmentése után két héttel egy levélben és egy e-mailben is megzsarolta a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodáját. A levélben a következők állnak:

"Tisztelt Államtitkár úr! Ugye nem szeretné, ha a mostani kormány hamar megbukna? Ugyen nem szeretné, ha a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának színvonala romlana? Hogy miért kérdezem mindezt? Hát az az igazság, hogy vannak eszközeim arra, hogy mindhárom kérdésben meglepetések érjék Önt. Tudja, még Demeter úr idején elég sokmindenről hallottam, szereztem tudomást. Sok értékes információ birtokában vagyok.

Persze én ezeket nem osztanám meg senkivel, csak hát nincs munkám, a pénzem is fogy. Úgyhogy a következő ajánlatot teszem Önnek: én semmilyen fontos és bizalmas információt sem szolgáltatok sem a politikusok, sem a sajtó részére, amennyiben Ön 30 napon belül egy jól fizető munkát szerez nekem, vagy 30 napon belül kapok 3 millió Ft hallgatási pénzt.

Ugye tudja, hogy nekem nincs sok veszíteni valóm, Önnek annál inkább. De miután intelligens emberek vagyunk, szerintem biztos, hogy meg tudunk egyezni. Engem a politika nemigen érdekel, a saját jövőm viszont annál inkább. Kérem, hogy levelem elolvasása után mielőbb hívjon fel telefonon. A számom ugyanaz, mint eddig (...) További jó munkát, üdvözlettel: B G. Bp. 2002. szept. 30."

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal elvégezte a levél írásszakértői vizsgálatát, amelyből kiderült, hogy minden kétséget kizáróan B. Gergely írta azt.

Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő volt tárca nélküli miniszter az MTI-nek az ügyről azt mondta: tudomása szerint B. Gergely birtokában nem lehet semmilyen lényeges, vagy államtitoknak minősülő információ, mert a férfi csak sajtóügyekkel foglalkozott, így nem jutott nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülő adatokhoz.

Tóth szerint ugyanakkor a rendőrségi vizsgálatoknak kell majd eldönteniük, hogy a férfi fenyegetései valósak-e, birtokában van-e lényeges információknak. Az államtitkár az [origo]-nak azt mondta: "példátlan eset, hogy egy esküt tett köztisztviselő azzal fenyegetőzik, hogy a birtokába jutott államtitkokat kiadja, vagy ártani próbál politikusoknak".

Mórocz László, a Nemzetbiztonsági Iroda vezetője feljelentést tett az ügyben.