Ötre nő a főpolgármester-helyettesek száma

Eggyel több, öt főpolgármester-helyettes lesz a következő négy évben - ebben már megállapodott az MSZP és SZDSZ a fővárosi koalíciós tárgyaláson. Az MSZP változást akar a gazdasági helyettes poszton, azonban az SZDSZ ezt indokolatlannak tartja.

A fővárosi MSZP- és SZDSZ-frakció vezetőinek elképzelése szerint a korábbinál eggyel több, öt főpolgármester-helyettese lenne Demszky Gábornak a következő négy évben, közülük hármat a szocialisták jelölnének - derült ki Gy. Németh Erzsébet és Bőhm András szavaiból, akik a két párt szombati koalíciós tárgyalása után nyilatkoztak.

Bőhm András elmondta, az SZDSZ elfogadhatónak tartaná egy kiemelt hatáskörrel rendelkező főpolgármester-helyettesi poszt kialakítását, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt a tisztséget Gy. Németh Erzsébet töltse be. Gy. Németh Erzsébet a "személyre szabott" SZDSZ-es javaslatot nem kívánta értékelni, szavai szerint ez a kérdés majd a további tárgyalások során dől majd el.

A szocialista frakcióvezető arról szólt, hogy az MSZP személyi változást akar a gazdasági főpolgármester-helyettesi poszton. Indoklása szerint a változás szolgálná a kerületek és a főváros közötti, valamint a közgyűlésen belüli jobb együttműködést. Bőhm András ezzel szemben azt hangsúlyozta: a tárgyalásokon megerősítették, hogy a gazdasági főpolgármester-helyettesi poszton nem látnak indokot a változtatásra. Közölték: ebben a kérdésben egyelőre nincs egyetértés a koalíciós pártok között. Gy. Németh Erzsébet szerint nem értenek egyet abban sem, hogy melyik koalíciós párt adja majd a leendő gazdasági főpolgármester-helyettest.

Gy. Németh Erzsébet közölte, hogy a tárgyalásokon szó esett a tervezett bizottsági struktúráról. Elképzeléseik szerint a koalíciós és az ellenzéki pártok közötti bizottsági pozíciók elosztása nagyjából megegyezik majd a korábbi ciklus szerkezetével. A tervezett három új bizottság közül az uniós integrációs, valamint a civil ügyek és társadalmi kapcsolatok testületének irányítása a koalícióé, míg az ifjúsági és sportbizottság várhatóan az ellenzéké lesz. A szocialista frakcióvezető elmondta azt is, hogy hétfőn megkezdik a két párt közötti programegyeztetést. Jelezte: ebben a kérdésben nem várható vita, de szeretnének konkrétumokat belefoglalni a koalíciós megállapodásba.

Bőhm András arról beszélt: módosítanák a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, hogy ne csak pártok, de a jelölő szervezetek is alakíthassanak önálló frakciót a testületben. A tervezett módosítás értelmében így a korábbi ciklusban a Fidesszel és az MDF-fel közös frakcióba tömörült Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek (MKDSZ) is lehetősége nyílik majd arra, hogy önálló képviselőcsoportot alakítson. A három ellenzéki párt a héten bejelentette: valamennyien önálló frakciót akarnak létrehozni, mert úgy látják, munkájukhoz ebben a formában több infrastrukturális lehetőséget kaphatnak.

Gy. Németh Erzsébet mindezek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottsági helyek elosztásánál - a frakciók számától függetlenül - továbbra is a mandátumarányokat veszik majd figyelembe, így az ellenzék ebben a formában sem kaphat majd több helyet ezekben a testületekben.