Májusban szavazhatunk az EU-ról

Az alkotmánymódosítás legújabb tervezetéből kikerült az EU-s csatlakozásról tartandó népszavazás dátuma. Az eredeti tervek szerint március 15-én került volna sor erre, így a pártvezetők szerint májusban várható a referendum.

Kikerült a kormány alkotmánymódosító javaslatából az EU-csatlakozásról tartandó népszavazás dátuma. Az ott megállapított időponttal - március 15. - sem az SZDSZ, sem az ellenzéki pártok nem értettek egyet.

Azt sem tartalmazná a norma szövege, hogy milyen kérdésre kell felelniük a választóknak, noha az eredeti javaslatban még szerepelt. Az új tervezetet a négy parlamenti párt és a kormány csütörtöki egyeztetése alapján készített el az igazságügyi tárca.

Az új változat szerint a referendum időpontját és a népszavazásra bocsátandó kérdést nem az alkotmány szabályozza majd, hanem a parlament, és e döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak. E kitétel a népszavazási procedúra lelassítására irányuló esetleges "jogi törekvéseket" küszöböli ki. A módosítás kidolgozásában részt vevő pártpolitikusok arra számítanak a Népszabadság szerint, hogy a népszavazás a csatlakozási szerződés tartalmának (áprilisban esedékes) megismerése után, május környékén lesz.