Orbán: provokálják az '56-osokat

Orbán Viktor volt miniszterelnök egy rádióinterjúban elmondta, hogy az október 23-i, botrányba fulladt megemlékezést az '56-osok belügye, ezért nem szól bele a vitába. Az önkormányzati választási vereség okait abban látja, hogy a baloldal gyorsabban tudta növelni szavazóbázisát, mint a jobboldal. A volt kormányfő továbbra is egy pártunióban látja a jobboldal jövőjét.

Magyarországon ma az ötvenhatosokat egyfolytában provokálják, arra akarják őket kényszeríteni, hogy békéljenek meg. Majd megbékélnek, ha akarnak - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök a Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorában, pénteken, amikor a riporter az október 23-i nemzeti ünnepen a 301-es parcellánál történtekről kérdezte.

Arra, hogy Mécs Imrét, az ötvenhatos halálraítéltet is kifütyülték és hazaárulónak minősítették, a volt kormányfő úgy reagált: "ez egy 56-os belügy, tehát azt gondolom, hogy ezt rendezzék el egymás között az ötvenhatosok, hiszen Mécs Imre is 56-os, meg azok is, akik most őt nem kedvelik". Én a magam részéről nem tartanám helyes dolognak, ha beleavatkoznék ebbe a vitába - mondta Orbán Viktor.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy bár a jobbközép erők sok pozíciót elvesztettek, a megyei közgyűlésekben 25 ezerrel, a fővárosban pedig 30 ezerrel többen szavaztak a Fidesz listájára, mint 1998-ban. A mi szavazóink mennyisége megmarad, illetve lassan nő, az ellenfélé pedig gyorsan nő. Ez az a jelenség, amit elemezni és értelmezni kell a jövőre nézve - közölte a volt miniszterelnök.

A tervezett jobboldali pártunióról annyit mondott, hogy a cél az, hogy olyan pártalakulat jöjjön létre a jobboldalon, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen választópolgár szavazata se vesszen el, aki egyébként ezt az értékrendet szeretné támogatni - közölte Orbán.

A Fidesz jövőjéről úgy nyilatkozott: a jobboldal, a jobbközép, a polgári, nemzeti mező meghatározó ereje a Fidesz, ha ott egy új elrendeződés jön létre, abban a pártnak kitüntetett szerepe lesz -mondta Orbán. Az elmúlt napokban azonban az MDF vezető politikusai közül többen is azt mondták, hogy nem tartják szükségesnek, hogy a jobboldali pártok egyesüljenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK