Nincs előrelépés a Kongsberg-ügyben

Továbbra is a szerződés aláírására vár a Magyar Honvédség 39 milliárd forintos harcászati rádiótenderén nyertes norvég Kongsberg cég. Pénteken a bíróság a tenderen vesztes két cég kérésének ellenére nem függesztette fel a szerződéskötést.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) április 2-án nevezte meggyőztesként a Kongsberget, azonban a tenderre jelentkezett öt cég közül kettő - a Thales és a Siemens - megtámadta a tárca döntését a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ezeket a panaszokat végül elutasította a döntőbizottság, majd pedig a szerződés megkötésére szólította fel a Honvédelmi Minisztériumot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntését a Thales és a Siemens  bíróságon támadta meg, azonban az első tárgyalási napon, pénteken a bíróság elutasította a két cég azon  kérését, hogy a jogerős ítéletig függesszék fel a szerződéskötést a Kongsberg és a HM között.

Viggo Westbye, a Kongsberg igazgatója úgy látja: a Fővárosi Bíróságon pénteken történt tárgyalás után sem változott a jogi helyzet a rádiók beszerzésére kiírt tender ügyében és hangsúlyozza, hogy cége változatlanul a beszerzési és ellentételezési szerződések aláírására vár.

Matyuc Péter, a tárca kommunikációs főigazgatója pénteken közölte: a HM a jogerős döntés kihirdetéséig nem köt szerződést. Viggo Westbye szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy akár 15 milliárd forintos kártérítést követelhetnek, ha nem jön létre a hat hónapja húzódó szerződéskötés. Arra a kérdésre, hogy meddig hajlandóak még várni, Viggo Westbye  úgy válaszolt: az az érdekük, hogy aláírják a szerződést, bírósághoz csak végső esetben fordulnak.

Az előző kormány által kiírt tender kapcsán a szaktárca álláspontja egyébként az, hogy a Magyar Honvédségnek rövidhullámú és ultrarövid hullámú rádiókra egyaránt szüksége van, és olyan típuscsaládot lenne célszerű rendszeresíteni, amely a teljes híradórendszert le tudja fedni, nem pedig eltérő rendszereket kellene egymással párhuzamosan üzemeltetni. A Kongsberg azonban csak ultrarövid hullámú rádiókat készít, így egy másik gyártóval kellene megállapodni a rövidhullámú berendezések beszerzéséről, tehát nem érvényesülne a családelv.

KAPCSOLÓDÓ CIKK