Megszüntették Szabadi házi őrizetét

A Fővárosi Bíróság pénteken megszüntette Szabadi Béla volt földművelésügyi államtitkár házi őrizetét. Lakhelyelhagyási tilalmát azonban fenntartotta. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Szabadi így továbbra sem hagyhatja el Budapest területét.

A bíróság azzal indokolta végzését, hogy a vádlott a házi őrizet ideje alatt egyszer sem szegte meg a rá vonatkozó szabályokat, nem adta jelét annak, hogy el akart volna szökni a hatóságok elől. Mindezek figyelembe vételével a bíróság nem látta indokoltnak fenntartani a házi őrizetet.

A végzés ellen az ügyészség fellebbezett, így az nem jogerős, azonban végrehajtható.

A volt államtitkár ellen több száz millió forintos hűtlen kezelés és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult eljárás. Mentelmi jogát először június 19-én függesztette fel az Országgyűlés, majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 22-én elrendelte előzetes letartóztatását, amelynek indokai között akkor szerepelt a szökés és az elrejtőzés, illetve az összebeszélés veszélye. A Fővárosi Bíróság október 4-én megszüntette Szabadi Béla előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe helyezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK