Mádltől kérnek védelmet '56-osok

Az államfő segítségét kérik '56-os értelmiségiek, hogy lépjen fel a gyűlöletkeltés és az uszítás ellen, mivel az SZDSZ szerdai megemlékezésén a halálraítélt Mécs Imrébe fojtotta a szót egy száz főből álló csoportosulás. 

1956-hoz kötödő értelmiségiek levélben kérték fel az államfőt, hogy ítélje el azokat, akik október 23-án bekiabálásokkal, sípokkal zavarták meg az SZDSZ megemlékezését a 301-es parcellánál. "Ne engedje, hogy azokkal, akik éveket töltöttek a diktatúra börtönében azért, hogy Magyarország szabad lehessen, méltatlanul és mélységesen igazságtalanul bánjanak azok, akik e szabadságot csak a gyűlöletkeltésre tudják használni! Ne engedje, hogy az áldozatokat megfosszák a méltó emlékezés lehetőségétől!" - áll levelükben.

A levélírók emlékeztettek arra, hogy az SZDSZ nevezte először forradalomnak 1956-t, a Beszélő című folyóirat írt először "igaz szavakat" az akkori eseményekről.

"Senkinek nincs joga nemzeti ünnepünket kisajátítani, áldozatokat gyilkosoknak minősítve a történelmet újraírni. Senkinek nincs joga másokat kirekeszteni, másokkal szemben gyűlöletet szítani, politikai okok miatt az ünnepet az emlékezés napjából a gyűlölködés napjává változtatni" - olvasható a levélben.

A levélírók szerint az szerdai akciónak politikai indítékai voltak. Az igazi bünősök nem a felheccelt inzultálók, hanem "akik árnyaltabban és alattomosabban szították a gyűlöletet; akik az ország háza helyett a szélsőjobb kedvelt helyszínén
beszéltek immáron sokadszor a társadalom kettéosztásáról."