Infláció alatti gyógyszeráremelés januártól

Januárban átlagosan 3,2 százalékkal drágulnak a receptre kapható orvosságok a patikákban, a legnagyobb mértékben az olcsóbb szerek árai emelkednek. A Népszabadság úgy tudja, jövőre 237 milliárd forintot fordítana a kormány gyógyszerár-támogatásra.

A most zajló ártárgyalásokon már lényegében lezárult az áralku, így még várhatóan októberben mintegy nyolcvan olyan új készítmény kerül a patikákba, amely néhány százalékkal olcsóbb, mint a most piacon lévő azonos hatású gyógyszer - írja a Nészabadság. A termékek között egyebek mellett szív- és érrendszerre ható, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények is szerepelnek. Januárban a mintegy 3200 támogatott orvosság ára 3,2 százalékkal emelkedik, a patikákban kapható szerek közül 436 termék ára nem változik. A legnagyobb mértékben, a gyakorlatban ez 10 százaléknál is nagyobb drágulást jelenthet, az 550 forintnál olcsóbb készítmények kerülhetnek majd többe. Minimális emelés várható további több mint kétszáz szernél.

A most készülő jövő évi költségvetési tervben a pénzügyi szakemberek alig 40 milliárddal növelnék az idei gyógyszerek támogatására költhető keretet. Azaz összesen mintegy 237 milliárd forintot fordítanának erre a célra, ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján és az áremelések figyelembevételével nem lesz elég. Nem utolsósorban ezzel összefüggésben az egészségbiztosító a jövő év közepétől bevezetné az orvosi érdekeltségi rendszert, amellyel az olcsóbb szerek rendelését ösztönözné.