Orbán: Időzített bomba a költségvetés

Orbán Viktor külföldi újságíróknak nyilatkozva szerdán időzített bombának minősítette a magyar költségvetés növekvő hiányát, és azzal vádolta a jelenlegi kormányt, hogy annak nincsenek elképzelései a gazdaságról.

A Reuters által idézett volt miniszterelnök szerint a kormány bizonyosan nem tudja teljesíteni azt a vállalását, hogy a jövő év végére a GDP-érték 4,5 százalékára csökkenti az államháztartás hiányát. - Az idei deficit 7,2-7,5 százalékos lesz, és mindannyiunk számára világos, hogy ezt lehetetlen egy év alatt három százalékponttal csökkenteni ... ez olyan, mint egy bomba - mondta. Hozzátette: nincs világos elképzelés arról, hogy merre tart a gazdsaság, és a kisvállalkozók nem tudnak tervezni. Orbán Viktor szerint a gazdaság megbénult, és a jövő év elején válságba kerül.

Az EU-csatlakozásról szólva azt mondta: az unióhoz lehet káros, és lehet hasznos módon csatlakozni. Hangsúlyozta: soha nem mondta, hogy Magyarország ne csatlakozzon az unióhoz, csak arra akart rámutatni, hogy az EU-csatlakozás nem jár automatikusan az életszínvonal emelkedésével. - Magunknak is tennünk kell valamit azért, hogy a magyar gazdaság versenyképessége javuljon - mondta. Ebbe beletartozik a gazdálkodók és a kisvállalkozók támogatása olcsóbb hitelekkel, és a termőföld megvédése a külföldi vásárlók rohamától.

Orbán Viktor közölte: szorgalmazni fogja, hogy jövőre tartsanak népszavazást a földeladás szabályozásáról és a médiapolitikáról. A volt kormányfő külön közszolgálati televíziót szeretne a jobb- és a baloldalnak - írta a Reuters.

Orbán Viktor szerint a rengeteg jogi papírmunka miatt az EU-csatlakozási referendum a jövő év második felére tolódhat, de a politikus közölte: a gyors csatlakozás híve. Felszólította a tárgyalókat, hogy keményebb álláspontot képviseljenek a még le nem zárt kérdésekben, például annak a brüsszeli igénynek az ügyében, hogy Magyarország építse le a külföldi befektetéseket ösztönző adókedvezményeket.

- Az EU álláspontja igen-igen kemény, ezért azt gondolom, hogy nekünk is a lehető legkeményebben kell tárgyalnunk - mondta. A volt kormányfő szerint a nem megfelelő feltételekkel történő csatlakozás tömeges kiábrándulással és "rettenetes lélektani következményekkel" járhat.