Büntetlenül nyomhatják egymás gombját a képviselők

Amennyiben a szavazás végeredményét érdemben nem befolyásolja, akkor még figyelmeztetés sem jár annak a képviselőnek, aki saját gombja mellett az ülésről hiányzó szomszédjáéval is szavaz, még szándékosság esetén sem. Kedden Harrach Péter fideszes frakcióvezető-helyettes elismerte, hogy véletlenül Orbán Viktor helyett is szavazott. 

Az ügyrendi bizottság a házelnök megkeresésére foglalkozhat Harrach Péter kétszeri szavazása ügyében - mondta Csiha Judit, a bizottság MSZP-s elnöke az [origo]-nak, hozzátéve, hogy ez egyelőre nem érkezett meg. A házszabály a szavazás rendjéről erre vonatkozóan csupán annyit állapít meg, hogy szavazni csak személyesen lehet.

Amennyiben a testület elé kerül az ügy, akkor az ügyrendi bizottság csak annyit állapíthat meg, hogy a képviselő megsértette a házszabályt. Szankció azonban ekkor sem lesz, mivel a szavazás végeredményét érdemben nem befolyásolta, hogy Harrach Orbán helyett is szavazott, aki nem is vett részt a parlament keddi ülésén. Ha egy képviselő netán szándékosan szavazna más helyett, akkor sem kapna semmilyen büntetést, amennyiben a szavazás végeredménye nem azon múlna.

Kedden egy fideszes képviselő, Nagy Gábor mentelmi jogának felfüggesztéséről szavazott a parlament. A parlament ezt nagy többsége elvetette, két fideszes képviselő, köztük Orbán Viktor is azonban a képviselő mentelmi jogának felfüggesztése mellett voksolt. Orbán azonban nem vett részt a keddi ülésnapon, így ő nem szavazhatott. Később kiderült, hogy Harrach Péter, aki Orbán előtt ül, tenyerelt rá véletlenül a gombra. A politikus a saját gombján nemmel szavazott, Orbánnál azonban az "igen"-t nyomta le. A frakciószabályzat nem rendelkezik arról, milyen következményekkel jár, ha egy képviselő más helyett nyom gombot - mondta a Fidesz frakcióigazgatója, Mátrai Márta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK