Medgyessy Orbán adósságát fizeti

A Medgyessy-kormány, programjához és választási ígéreteihez híven, elkezdte az ingyenes tankönyvjuttatás programját; az idei tankönyvárakért az Orbán-kormányt terheli az átruházhatatlan felelősség - szögezi le a kormányszóvivő közleményében.

Gál J. Zoltán arra reagált, hogy egy 19 ezer 678 forintos, tankönyvvásárlásról szóló csekket adott fel szerdán Medgyessy Péternek címezve egy háromgyermekes budapesti családanya a Fidelitas által szervezett Fizessen Medgyessy! című sajtótájékoztatón, egy fővárosi postahivatal előtt.

A kormányfő kedden a parlamentben egy ellenzéki felszólalásra reagálva ígéretet tett arra, hogy kifizeti egy családnak azt a pénzt, amit tankönyvvásárlásra fordított. - Medgyessy Péter azért vállalta a parlamentben idézett négygyermekes anyuka tankönyvszámlájának kifizetését, hogy ezzel a gesztussal tegye egyértelművé: a számlát elődje helyett fizeti, és ezzel új fejezet kezdődik a családtámogatási politikában - áll Gál J. Zoltán közleményében.

A kormányszóvivő emlékeztet arra, hogy - a tanév rendjéből adódóan - az iskolák már február hónapban, tehát a Medgyessy-kormány megalakulása előtt három hónappal, elkészítették tankönyvrendeléseiket. Leszögezi: a parlamentben hivatkozott négygyermekes anyuka, illetve a Fidelitas által hivatkozott háromgyermekes családanya számára az idei volt az utolsó év, amikor a tankönyvért fizetniük kellett.

- A Medgyessy-kormány döntésének megfelelően a jövő évtől minden három, vagy többgyermekes család ingyen jut a tankönyvekhez -olvasható a közleményben.

Gál J. Zoltán emlékeztet: a Medgyessy-kormány első intézkedése volt, hogy a beiskolázás megkönnyítésére bevezette a valamennyi gyermekes családhoz eljutó 13. havi családi pótlék intézményét. - Vagyis a kiegészítő családi pótlékon túl már 2002-ben egy négygyermekes család összesen 42 ezer 800 Ft plusz támogatást kap, ami ha másra nem is, de a tankönyvek beszerzésére elég - fűzi hozzá.

Mint írja, 2005-re - három lépcsőben - ingyenes lesz a tankönyv minden kiegészítő családi pótlékban részesülő számára: 2003. szeptemberétől az 1-4. osztályos gyermekek tankönyvei válnak ingyenessé, 2004-től ez a kedvezmény az 5-8. osztályosokra, 2005-re pedig a középiskolai tanulókra is kiterjed majd. Leszögezi: a kormány elhatározása alapján reális az esélye annak, hogy 2006-ig a gyermekek túlnyomó többsége ingyen jusson a tankönyvekhez.