Kamerákkal figyelik a buszsávokat

Először a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcában figyelik kamerákkal a buszsávba hajtó autósokat, a tervek szerint azonban ezt több nagy forgalmú úton is bevezetik. A büntetés a gyorshajtáshoz hasonlóan történik, a felvétel alapján indul szabálysértési eljárás az autósok ellen, akiknek 50 ezer forintig terjedő bírságot kell fizetniük.

Novembertől a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcában állítanak fel négy kamerát a buszsávok forgalmának rögzítésére, hogy kiszűrjék az itt közlekedő autókat. A szigorú ellenőrzésre azért van szükség, mert a buszsávban közlekedő autósok jelentősen akadályozzák a buszokat, emiatt azok nagy késésekkel érkeznek a megállókba. A kamerákat a rendőrség szereli fel, a költségeket a főváros állja. Először négy kamerát helyeznek el a fővárosban, de a tervek szerint néhány éven belül több száz kamera figyeli majd a nagy forgalmú utakat.

A KRESZ szerint a buszsávokat csak a buszok és a trolik használhatják, illetve taxik és kerékpárosok akkor, ha ezzel nem akadályozzák a tömegközlekedési járművek forgalmát. Autósok csak kanyarodás előtt használhatják a buszsávot, vagyis ha nem kanyarodnak be a legközelebbi mellékutcába, szabálysértést követnek el - mondta az [origo]-nak a BRFK munkatársa, Fröhlich Károly rendőr őrnagy. A büntetés a lefényképezett gyorshajtáshoz hasonlóan történik, a felvétel alapján szabálysértési eljárás indul az autósok ellen. A bírság 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.