4,6 milliárdos csekket szánnak Medgyessynek

A Fidelitas két alelnöke szerdán egy háromgyerekes anyukával 19 ezer forintról szóló csekket adott fel Medgyessy Péter miniszterelnöknek címezve. Ennyibe került az idén két gyerek után a tankönyv. A Fidelitas szerint összesen 4,6 millárd forinttal tartozik Medgyessy, miután nem tartotta be az ingyenes tankönyvekre vonatkozó ígéretét.

Nyitrai Zsolt és Szíjjártó Péter, a Fidelitas két alelnöke kísérte el a postára Szoták Ildikó három gyerekes anyukát. A képviselők precedens értékűnek minősítették Medgyessy keddi, parlamentben tett ígéretét, miszerint kifizet 41 ezer forintot annak a négy gyerekes édesanyának, aki Hende Csaba MDF-es képviselőnek írt levelet a tankönyvek ügyében.

Szíjjártó közölte: jelenleg 800 ezer diák jár az általános iskolákba. Nekik összesen 7-8 milliárd forintba kerül a tankönyv, és még az állami támogatás levonása után is 4-5 milliárd forintot a szülőknek kell állniuk. "Tegnap Medgyessy Péter ennyi pénz befizetésére tett ígéretet" - állította a politikus. Hozzátette: számon fogják kérni a miniszterelnöktől ígéretét.

A két képviselő arra kért minden szülőt, hogy egy csekken feltüntetve küldjék el azt az összeget Medgyessynek, amibe a tankönyvek kerültek az idén. A Fidelitas honlapjáról letölthető egy formalevél is ehhez. Nyitrai és Szíjjártó pedig egy jelképes csekket mutatott fel, amelyen Medgyessy Péter neve szerepelt, összegként pedig a 4,6 milliárd forintot tüntették fel.

Szoták Ildikó az [origo]-nak elmondta: három gyermeke közül kettő általános iskolába jár. Idén 19.678 forintot költöttek tankönyvre, ezt az összeget kéri a miniszterelnöktől. Hozzátette: ezt az összeget még az augusztusi dupla családi pótlék sem fedezi.

Medgyessy: küldjék a csekkeket az előző kormánynak

Medgyessy Péter miniszterelnök szerdai, nagykanizsai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte: elképesztő az ellenzék cinizmusa a tankönyvek ingyenessége ügyében. "Az előző kormány négy éven keresztül semmiféle támogatást nem adott azoknak a családoknak, ahol sok gyermek van és kevés jövedelem. Nem emelték a családi pótlékot sem. Négy év mulasztása után, négy hónap múltán kérnek számon egy négy évre vállalt programot. Ez a cinizmus minden tisztességes állampolgárt felháborít" - mondta.

A kormányfő azt állította: mind a Hende által említett négy gyerekes, mind a három gyerekes szülő a jövőben ingyen fogja kapni a tankönyvet. Szerinte azonban a három gyerekes anyuka a plusz támogatásból is ki tudta fizetni a tankönyveket.

Medgyessy Péter közölte: azért vállalta a parlamentben idézett négy gyermekes anyuka tankönyvszámlájának kifizetését, hogy ezzel a gesztussal tegye egyértelművé: a számlát elődje helyett fizeti és ezzel új fejezet kezdődik a családtámogatási politikában. "Egy csekk kifizetését vállalom, a többit küldjék az előző kormánynak" - tette hozzá a miniszterelnök nagykanizsai sajtótájékoztatóján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK