Rablógyilkosokat fogtak el

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablógyilkos bandájára csaptak le a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök. A nyolctagú társaság az elmúlt évben az országban egyedül élő idős özvegyeket rabolt ki saját otthonaikban. Akik nem adták át értékeiket, azokat megkínozták: volt, akinek vascsővel eltörték a lábát, másra forró vizet öntöttek, de akadt, akit halálra vertek.

Az ország hét megyéjében tartotta rettegésben az egyedül élő özvegyeket az a nyolctagú banda, amelynek tagjaira eddig 20 rablást sikerült rábizonyítania a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőröknek. Legfiatalabb áldozatuk 72 éves volt - írja a Blikk.

"A bűnözők telefonkönyvekből nézték ki özvegy áldozataikat - mondta Kapocsi Zoltán, a nyomozóosztály vezetője - Miután az álarcos betörők elvágták a telefonzsinórt, berúgták a ház ajtaját. Általában álmukban törtek az idős emberekre." Akik ellenálltak, azokat megkötözték, fojtogatták, kínozták. Novajon egy nyugdíjas nőnek vascsővel verték szét a lábát, másutt forró vízzel öntötték le áldozatukat. Legrosszabbul az a 85 éves zirci néni járt, akit halálra vertek a kigyúrt bűnözők.

Könnyen megtörténhet, hogy a bűnlajstromuk még nem teljes, a rendőrök gyanítják, hogy két korábbi gyilkossághoz és több rabláshoz is köze van B. Leventének, Ny. Józsefnek, Sz. Istvánnak, M. Sándornak, M. Lászlónak, K. Zoltánnak, H. Rudolfnak, valamint a még szökésben lévő püspökladányi Karacs Gyulának. Utóbbit nagy erőkkel keresi a rendőrség. A tetteseket egy szemtanú vallomása juttatta rendőrkézre, ő az egyik bűncselekmény helyszínén felfigyelt egy kék Ford Escordra, amely, mint kiderült, Ny. Józsefé.

"Ezek szervezett, profi bűnözők - állította Molnár András ezredes, megyei főkapitány-helyettes. - A lakásokban sosem gyújtottak villanyt, a tévét kapcsolták be, s annak fényénél kutatták át a helyiséget. Azért specializálódtak az özvegyekre (elsősorban nőkre) mert tudták, hogy az egyedül élő emberek általában otthon tartják a temetésükre, sírkőjükre összespórolt pénzüket. Adataink szerint körülbelül 13 millió forintot zsákmányoltak így."

Az előzetes letartóztatásban lévő banditáknál tartott házkutatások során előkerült több megye telefonkönyve is, amelyekben a nyomozók olyan - száz körül - bekarikázott névre bukkantak, ahol eddig nem történt bűncselekmény. Ők lettek volna a következő áldozatok.