Szabályos a Terror Háza működése

Lezárult a Terror Háza múzeum beruházásának, működtetésének vizsgálata, amelyet kulturális minisztérium kezdeményezett. Az Andrássy úti múzeum körüli ügyeket a Budapest Investment Rt. vizsgálta. A cég az előző kormány ideje alatt megkötött szerződések ellenőrzése során nem talált jogsértést, szabálytalanságot.

Szabályosan működik a Terror Háza múzeum - az MTI nem hivatalos értesülései szerint. A múzeummal kapcsolatban a kulturális tárca korábban vizsgálatot indított, melyet a Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Rt végzett el. Annak eredményéről azonban sem a minisztérium, sem a vizsgálatokat végző Budapest Investment Rt. elnök-vezérigazgatója nem kívánt nyilatkozni. Az NKÖM sajtóirodája szerint jövő hét végéig tájékoztatják a közvéleményt a jelentések megállapításairól.

Korábbi sajtóértesülés szerint a Terror Háza kapcsán - az alapítás és a működtetés kérdése mellett - az új kormányzat kíváncsi volt arra is: indokolt-e az az összeg, amelynek folyósítását az előző kabinet utolsó hivatali időszakában vállalt a Terror Háza múzeum fenntartására. A lapinformáció szerint ugyanis a második választási forduló utáni napra, május 22-re dátumozták azt a szerződést, amelyben az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt a Terror Háza működésének további finanszírozására. A megállapodás szerint 2003. január 1-jétől három éven át a hivatalban levő kabinet évi 330 millió forinttal járul hozzá a politikai múzeum költségeihez.

A kultusztárca vizsgáltatta az előző ciklusban a minisztérium részéről megítélt filmtámogatások, köztük A Hídembernek és a Bánk bánnak juttatott anyagi támogatás ügyét, a millennium megünneplését, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal létrehozását, működtetését, a gödöllői kastélyt működtető kht.-t, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínház működtetését is. Az MTI információja szerint egyik vizsgálat sem mutatott ki szabálytalanságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK