Össztűz Medgyessyre a parlamentben

Szinte sorozatban hat kérdést tettek fel a kormányfőnek ellenzéki képviselők a parlament keddi plenáris ülésén. A fideszes és MDF-es politikusok az evával, a gépkocsiadó és az illetékek emelésével, az ingyenes tankönyvekre vonatkozó ígéretekkel, a kormányfő ügynökmúltjával, illetve a júliusi romániai látogatásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A kérdésözön annak tudható be, hogy a kormányfő a korábbi üléseken nem válaszolt azonnal egyes kérdésekre, és a válaszadás határideje most járt le.

Tállai András fideszes képviselő, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára az evával kapcsolatban kérdezett. A politikus arról érdeklődött Medgyessy Péternél, hogyan tudják az MSZP ígéreteinek megfelelően egymilliónyian igénybe venni az evát, ha a kezdő vállalkozók, a kereskedők, a vendéglátósok, az iparosok és azok, akik nincsenek benne az áfakörben, ki lesznek zárva ebből a lehetőségből.

A kormányfő válaszában elmondta, hogy szerinte az eva egy tisztességes ajánlat, egy választási lehetőség. A vállalkozóknak nyilvánvalóan mérlegelnie kell, hogy áttérnek-e, vagy sem az evára - közölte. Hozzátette: több szervezettel, így a Vállalkozók Országos Szövetségével, a Iparosok Országos Szövetségével és a Könyvvizsgáló Kamarával is egyeztettek a kérdésben, és ezek javaslatait is beépítették a rendszerbe.

Viszontválaszában Tállai azzal kapcsolatos aggodalmát hangoztatta, hogy nem a munkahelyteremtők, hanem az ügyeskedők választják majd az evát. Akár össznépi fiktív számlagyár is létrejöhet - mondta az ellenzéki képviselő.

Medgyessy erre közölte: minden szabállyal lehet élni és visszaélni, de nem lehet szabályt készíteni a csalókra. A kormányfő arra kérte Tállait, ha az ellenzéknek vannak használható javaslataik, azt tegyék meg a törvényjavaslat vitája során.

Előző
Következő