Medgyessy éves programot ígér

Az egymást követő két száznapos program után a továbbiakban egy évre szóló programokat készít a kormány - erről Medgyessy Péter beszélt az MSZP keddi, Egerben megtartott kampánygyűlésén.

A miniszterelnök úgy vélte: ellenfeleiket nagyon bántja az első száz nap sikere, ezért aztán folyamatosan azt hangoztatják, hogy nem száz napokból áll az élet. - Szeretném őket megnyugtatni, hogy a jövőben évi programokat készítünk - mondta.

A kormányfő szerint azért kellett száz napos programokat készíteni, mert az év első felében a mostani ellenzék kormányzott, és nem akarták, hogy csak az történjen, amit ők már elfogadtak, mert - mint elmondta - akkor nem lett volna béremelés a közalkalmazottaknál, az orvosoknál és a pedagógusoknál. Hozzátette: ebben a helyzetben egy olyan vonalat kellett húzni, amely kijelöli, hogy ettől az időponttól kezdve az új kormány vállalja a felelősséget az intézkedésekért.

A miniszterelnök a kampánygyűlésen támogatásáról biztosította Nagy Imre szocialista országgyűlési képviselőt, az MSZP és az SZDSZ közös egri polgármesterjelöltjét. Hozzátette: nincs rossz helyzetben az a polgármesterjelölt, aki mögött olyan pártok állnak, amelyek szavatartónak bizonyultak. Ennek kapcsán felidézte az első száz napos program intézkedéseit és ismertette a második 100 napos program célkitűzéseit: a családok, a gyermekek esélyeinek növelését, a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkózásának segítését. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy négy évre szóló programot nem lehet hat hónap alatt teljesíteni. - Végig fogjuk csinálni a programunkat, ahogy a nemzetgazdaság ereje bírja, mert ez egy felelős kormány, olyan kormány amely tudja azt, meddig ér a takaró és addig nyújtózkodik - mondta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter közölte, hogy a jövő évben előkészítik az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös gyorsforgalmi út megvalósítását, és az útépítés 2003 végén vagy legkésőbb 2004 elején megindulhat. Az egri kórházról elmondta, hogy az egészségügyi tárca támogatja a rekonstrukció megkezdését, amelynek lépcsőzetes megvalósítására lehetőség van a következő években.

A miniszterelnök a nagygyűlést megelőző sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva annak a reményének adott hangot, hogy az önkormányzati választások után lecsillapodik az ellenzéki pártok részéről tapasztalható hangvétel. Mint mondta, a bírálat nem lepi meg, ám megítélése szerint az ellenzék által jelenleg használt hangnem hosszú távon nem folytatható. Véleménye szerint az ellenzéknek észre kellene vennie, hogy csökkenő háttere van, ami megfogalmazása szerint azzal jár, hogy eltolódik a szélsőségek irányába. - Ezt nem tartom szerencsésnek - mondta a kormányfő.

A miniszterek teljesítményét firtató kérdésre válaszolva Medgyessy Péter emlékeztetett a közvélemény-kutatások adataira, amelyek szerint az emberek elégedettek a kormánytagok munkájával. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az egész politikai elittel szemben ellenérzést kelt, amikor a parlamentben uralkodó hangnem elfogadhatatlan, amikor az emberek azt látják, hogy a politikusok egymással, és nem a választókkal vannak elfoglalva. Közölte, hogy egy év eltelte után kívánja értékelni a miniszterek teljesítményét.