Elfogták az audis határsértőt

Az ukrán határőrök és rendőrök elfogták azt az ukrán állampolgárt, aki egy Magyarországon lopott Audival tört át vasárnap a gépkocsira leadott lövések ellenére a záhony-csapi magyar-ukrán határállomáson.

Az ukrán határőrség sajtóosztálya az Interfax-Ukraina hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Audi az ukrajnai határállomásra behajtva az útlevélkezelés előtt megállt, vezetője kiugrott a járműből, és elmenekült. A magyar határőröktől kapott értesülés alapján - amely szerint a gépkocsi határőri és vámellenőrzés nélkül hajtott át a záhonyi határállomáson -, valamint a jármű megvizsgálása után a határőrök arra a következtetésre jutottak, hogy a gépkocsi lopott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint az Audit a határőrök és a rendőrök közösen akarták ellenőrizni közvetlenül a átkelőhely előtt, a 4-es számú főúton, de az autó vezetője nem állt meg, hanem a kocsival nekihajtott az előtte álló civil ruhás rendőrnek, akit a jármű jobb oldala elsodort. A rendőr több lövést adott le a száguldó autóra, amely a határállomásra érve áttörte a sorompókat, és a Tisza-hídon elhagyta az országot.

Az ukrán hatóságok szintén a magyar féltől kaptak arról is tájékoztatást, hogy a gépkocsi a Magyarországon körözött lopott gépkocsik között volt. A röviddel korábban őrizetbe vett, a határátlépést szintén Audival megkísérlő másik ukrán állampolgárságú autótolvaj vallomást tett rejtőzködő bűntársáról.

Az ukrán hatóságok azonnal megkezdték a vezető felkutatását, a munkácsi határőr egységnél operatív csoportot hoztak létre, a történtekről tájékoztatták a biztonsági szolgálat, a rendőrség és az ügyészség munkatársait. A határőrség két csoportja kutyákkal követte a bűnöző nyomait, a házánál csapdát állítottak fel. A bűnözőt hajnalban vették őrizetbe.