Csak személyesen kérhető vízum az USA-ba

Keddtől kizárólag az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén lehet amerikai vízumkérelmet benyújtani. Megszűnik tehát az a lehetőség, hogy a beutazási engedélyeket az utazási irodák közvetítésével szerezzék meg, ezért az irodáknál attól tartanak, hogy munkatársak válnak feleslegessé.

Október elsejétől mindenkinek, aki amerikai vízumot szeretne, időpontot kell kérnie az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége információs vonalán, majd személyesen meg kell jelennie interjúra. Keddtől tehát nem lehet utazási irodákon keresztül benyújtani az amerikai vízumkérelmet. A lépést a budapesti nagykövetség azzal indokolja, hogy ezzel az amerikai vízumhoz jutás folyamata hatékonyabbá válik, ugyanis túl sok időt vett igénybe az ügyintézés az irodákon keresztül. Az új rendszer szerint a kérelmező az interjú után fél órán beül megtudja, hogy megkapta-e az engedélyt. Akik arra jogosultak, közvetlenül az interjút követően megkapják vízumukat.

Az új amerikai szabályzásról az utazási irodákat múlt héten értesítették. Az irodáknál attól tartanak, hogy munkatársak válnak feleslegessé az új rendszer miatt. A Magyar Hírlapnak az egyik utazási iroda munkatársa elmondta: mostanáig a vízum intézése jó esetben egy-két hetet vett igénybe, viszont ha valakit behívtak interjúra, öt-hat hétig is eltarthatott. Korábban azonban a vidékieknek nem feltétlenül kellett Budapestre jönni a vízum intézése miatt, ez most elkerülhetetlen lesz. Szintén hátránya az új rendszernek, hogy az említett információs vonal, ahol időpontot kell kérni, emeltdíjas telefonszám, percenként 360 forint plusz áfába kerül.