Áttört egy Audi az ukrán-magyar határon

A kocsira leadott lövések sem állították meg azt az Audit, amely vasárnap áttört a záhony-csapi magyar-ukrán határállomáson. Az Audi sofőrje elgázolta az őt igazoltatni akaró rendőrt is. Az  autót később a két ország közötti területen, a senki földjén találták meg, a vezetője azonban nem lett meg.

A területileg illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata csak az eset után két nappal adott információkat. A közlés szerint az Audit a határőrök és a rendőrök közösen akarták ellenőrizni közvetlenül a átkelőhely előtt, a 4-es számú főúton, de az autó vezetője nem állt meg a hatósági személyek jelzésére, hanem a kocsival nekihajtott az előtte álló civil ruhás rendőrnek, akit a jármű jobb oldala elsodort. A rendőr a pisztolyából ekkor több lövést adott le a száguldó autóra, amely a határállomásra érve áttörte a sorompókat, és a Tisza-hídon elhagyta az országot.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a leállított autót később a két ország közötti területen, a senki földjén találták meg, a vezetője nélkül.

A rendőri lövésektől senki sem sérült meg, a rendelkezésre álló adatok szerint az Audi sofőrje sem, bár autóját több golyó is érte. A hatóságok szerint a gépkocsi valószínűleg lopott volt, mert hiányzott az ajtózár, s az indítókulcs helyén egy csavarhúzó volt. A szabolcsi rendőr-főkapitányság a magyar és az ukrán társszervek bevonásával nyomozást indított az elmenekült személy után.

A közös határőrségi-rendőrségi ellenőrzés során - nem sokkal az Audi áttörését megelőzően - egy másik, Ukrajnába tartó Audiról az derült ki, hogy a Balaton mellől lopták. A kocsi vezetőjét, egy 32 éves ukrán állampolgárt a rendőrség őrizetbe vette. A hatóság vizsgálja, hogy ennek a férfinak van-e köze a határállomáson áttörő másik Audi sofőrjéhez.