A GKM cáfolja Áder borúlátó prognózisát

A gazdasági tárca megalapozatlannak tartja a Fidesz frakcióvezetőjének azt a hétfői kijelentését, miszerint a mostani kormány mindössze egymilliárd forintot szán a kisvállalkozások támogatására, miközben az előző kabinet a Széchenyi-tervben 53 milliárdot irányzott elő erre.

- A második 100 napra meghirdetett, "Esély a jövőnek" program valóban tartalmaz egy egymilliárd forintos keretet, ám az csupán a forráshiánnyal küszködő Mikrohitel Program megsegítését szolgálja - emlékeztet közleményében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). Hozzáteszi, a Mikrohitel Program jelenti a legfőbb eszközt a legfeljebb 9 főt foglalkoztató cégek finanszírozásának támogatására, ám mivel az Orbán-kormány két ízben is jelentősen könnyített a kölcsönfelvétel feltételein, elegendő többletpénzt azonban nem adott programhoz, a megugrott kereslet miatt augusztus végén fel kellett függeszteni a kérelmek befogadását. - Így most meglehetősen furcsa, hogy Áder János a szocialista-szabad demokrata vezetést teszi felelőssé a Fidesz-kormány által előidézett helyzetért, miközben a Medgyessy Péter vezette kabinet hosszabb távon is igyekszik enyhíteni a mikrovállalkozások finanszírozási gondjain - fogalmaz a GKM.

A közlemény a kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgáló kormányintézkedések közül kiemeli a közelmúltban beindított Széchenyi-kártya konstrukciót, amely az érintett vállalkozások forgóeszköz-beszerzését, átmeneti likviditási gondjainak áthidalását teszi lehetővé. A tárca szerint miután a jövő évi költségvetés tervében is szerepel az önálló Kis- és Középvállalkozói Célelőirányzat, legalábbis tévedés úgy beállítani, mintha csak egymilliárdot szánnának a kisvállalkozások felkarolására.

- A jelenlegi kormány a Széchenyi-terv keretében már korábban másfélmilliárd forintot adott a legfontosabb programok folytatására, miután a korábbi kabinet többet vállalt az ésszerűnél, ezért elfogyott az előirányzott pénzt - jelzi a GKM.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter pár napja jelentette be: 2003 első negyedévében Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram indul, amelynek célja, hogy elősegítsék a középvállalkozások és a hozzájuk kötődő kis cégek számára a versenyképesség javítására szolgáló fejlesztéseket, hosszú távon ösztönözzék az ilyen beruházásokat, figyelembe véve az uniós kihívásokat. A szükséges összeget a Magyar Fejlesztési Bank teremti elő. A program 2003-ban és 2004-ben 120-150 milliárd forintos kölcsönt, támogatást adna 7-15 éves lejáratra. Az egy-egy vállalkozás által felvehető hitel összege 150 millió és másfél milliárd forint között mozog majd, és a beruházás nettó összegének legfeljebb felét fedezheti, egyéves türelmi idő mellett.