Zöld út a vizsgálóbizottságoknak

Az ügyrendi bizottságban támogattak két, vizsgálóbizottság létrehozására irányuló javaslatot. Az MDF-es Medgyessy múltját, az SZDSZ-es pedig az elmúlt 12 év összes kormányzati szereplőjének előző rendszerbeli állambiztonsági kapcsolatait vizsgálná. Az MSZP már meg is nevezte azokat a képviselőit, akiket a bizottságokba delegálnak.

Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága vita nélkül egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta azt az MDF-es javaslatot, amely alapján vizsgálóbizottságot hoznának létre, hogy a m iniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységét vizsgálják.

Az SZDSZ indítványát, amely a rendszerváltástól számítva az összes kormányzati szereplőnél megvizsgálná, hogy tevékenykedett-e az előző rendszer állambiztonságában, csak öt tartózkodás mellett fogadták el, mivel az ellenzéki képviselők - előzetes ígéreteikkel szemben - tartózkodtak, alkotmányos aggályokra hivatkozva.

Az MSZP frakciója döntött a testületekbe delegálandó szocialista képviselők személyéről - közölte az MTI-vel a Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes. A Medgyessy Péter múltjával foglalkozó vizsgálóbizottságba Csiha Juditot, Toller Lászlót, valamint Vadai Ágnest; az 1990-et követően kormányzati politikai szerepet betöltők múltját feltáró testületbe pedig Tóth Károlyt, Dávid Gyulát és Simon Gyulát javasolják.

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfői közleményével kapcsolatban Juhász Gábor megjegyezte: örül annak, hogy az államfő sokat vár a vizsgálóbizottság munkájától, de furcsa, hogy  csak a Medgyessy Péterre vonatkozó testületet említi, holott két ilyen javaslat van a parlament előtt. Annak pedig, gondolom, együtt örülünk, hogy előző ciklussal ellentétben most végre vannak vizsgálóbizottságok - közölte, hozzátéve, hogy az előző ciklusban Mádl Ferenc hallgatott erről a témáról. 

A frakcióvezető-helyettes tájékoztatása szerint a nap folyamán nyújtották be az Országgyűléshez azt a képviselői indítványt, amely lehetőséget teremt Orbán Viktor volt kormányfőnek arra, hogy tisztázza a vagyonbevallásában szereplő  - a sajtóban megjelent - ellentmondásokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK