Politikusok részvétnyilvánításai

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfő reggel telefonon hívta fel Leszek Millerlengyel miniszterelnököt és együttérzéséről biztosította őt alengyel busz hajnalban Magyarországon történt tragédiája miatt - áll a kormányszóvivő közleményében. Mádl Dalma, az államfő felesége ma a helyszínre látogat.

"A kormányfő a magyar polgárok nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családjának, és ígéretet tett arra, hogy a sérültek ellátásáért mindent megtesznek a magyar orvosok és ápolók" - áll Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményében.

Medgyessy Péter a lengyel kormányfőnek jelezte, hogy Magyarország kész átvállalni azoknak a szeretteikért aggódó hozzátartozóknak az utazási és szállásköltségeit, akik a magyar kórházakban ápolt családtagjaikat kívánják meglátogatni. A magyar kormány gondoskodik az áldozatok hazaszállításáról. "Medgyessy Péter vállalta, hogy a tragédia okainak vizsgálati  eredményéről közvetlenül fogja tájékoztatni lengyel kollégáját" - áll a kormányszóvivő közleményében.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Aleksander Kwasniewski lengyel államfőnek küldött táviratában a következő szerepel: "Mély megrendüléssel értesültem a ma éjszaka Balatonkeresztúrnál történt, egy lengyel autóbuszt ért súlyos közlekedési balesetről. Engedje meg, hogy őszinte részvétemet nyilvánítsam mind a magam, mind az ország valamennyi lakosa nevében." A köztársasági elnök biztosította Kwasniewskit, hogy a magyar hatóságok és orvosok minden segítséget megadnak a sérülteknek és hozzátartozóiknak. Mádl különösen fájdalmasnak tartja, hogy pont egy lengyel zarándokcsoportot ért a szörnyű baleset, felidézve a magyar és a lengyel nép közötti szoros szálakat.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn közleményben fejezte ki részvétét a hajnalban Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között történt autóbusz-szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak. A közlemény szerint Csillag István miniszter személyes megbízottjaként Ruppert László, a tárca helyettes államtitkára, a közlekedési szakterület vezetője a tragédia helyszínére utazott.

Hétfőn 12 és 13 óra között Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseletében, valamint a Katolikus Karitasz jószolgálati nagyköveteként a marcali kórházban meglátogatja a hétfő hajnalban történt autóbusz-szerencsétlenség sérültjeit.

Lamperth Mónika már reggel a baleset helyszínére érkezett, később pedig meglátogatta a marcali kórházban ápolt betegeket.