Orbán nem jár a Parlamentbe

Orbán Viktor az Országgyűlés alakuló ülésén és a kormányprogram elfogadásának napján kívül eddig még egyszer sem vett részt a plenáris üléseken. Jelenleg is Koreában és Japánban tartózkodik. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője érthetetlennek tartja, hogy a Fidesz alkotmányos válságról beszél, miközben a pártvezérnek fontosabb a foci-vb, mint a parlamenti munka.

Orbán Viktor volt miniszterelnök csupán a május 15-i parlamenti alakuló ülésen és a 27-i ülésen vett részt. 27-én szavaztak Medgyessy személyéről és a kormányprogramról, amikor is Orbán nemmel szavazott. Ezen a két napon kívül azonban eddig valamennyi plenáris üléstől - összesen 12 alkalommal - távol maradt.

A képviselők hiányzását a frakcióvezetők igazolhatják. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke-frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta: Orbán igazoltan maradt távol, többnyire külföldön tartózkodott. A volt miniszterelnök az Egyesült Államokba utazott hivatalos látogatásra, egy konferenciára. Két hete pedig magánúton Koreába, a foci vb-re utazott fiával. Ezen a héten még Japánba is ellátogat.

Pokorni úgy nyilatkozott: hazatérése után természetesen Orbán is részt fog venni az üléseken, ám arra egyelőre nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a rendkívüli ülésszakban erre még sor kerül-e. A tervek szerint még 5 plenáris ülés lesz júliusban.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint - bár Orbán semmilyen hivatalos pozíciót nem tölt be a pártban, és bizottsági tisztséget sem vállalt - politikai morál kérdése, hogy a volt miniszterelnök részt vesz-e a parlament munkájában. "Ha az egyik politikai oldal vezére azt demonstrálja, hogy a parlament nem fontos, és ehelyett a parlamenten kívül mondja el mondanivalóját, az súlyosan ellentmond a demokrácia elveinek" - mondta az [origo]-nak. Szerinte ha Orbán távollétével tüntet, "az embereknek azt a felét árulja el, amelyik tőle várja a véleménye megfogalmazását".

Lendvai szerint ellentmond egymásnak Pokorni nyilatkozata - aki alkotmányos válságról beszél a Medgyessy-ügy miatt - és Orbán cselekedete, miszerint focimeccseket néz Koreában. "Bár ez szíve joga, azért elgondolkodtató, hogy azért igazolják a távollétét, hogy meccset nézzen" - vélte a szocialista frakcióvezető. Hozzátette: érthetetlen számára, hogy ha a Fidesz szerint válság van, miért fontosabb a meccs.

Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt egy alkalommal azért halasztott el egy kormányülést, hogy részt vehessen Horvátországban egy futballmérkőzésen.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK