100 milliót érnek az elrabolt képek

A rendőrség szerint körülbelül 100 millió forintot ér az a négy huszadik századi magyar festmény, amelyet ismeretlen tolvajok hétfő hajnalban loptak el az óbudai Kiscelli Múzeumból. A rablóknak annak ellenére sikerült elvinniük a képeket, hogy a két évvel ezelőtt felszerelt korszerű biztonsági berendezés azonnal riasztotta a biztonsági őröket

Forrás: ORIGO

Czóbel Béla: Szakácsnő
A rablóknak mindössze egy-két percnyi idejük volt arra, hogy elvigyék a négy festményt, mert a két évvel ezelőtt felszerelt korszerű biztonsági berendezés azonnal riasztotta a biztonsági őröket. Az őröknek és a a helyszínre érkező rendőröknek azonban nem sikerült elfogniuk a rablókat.

Forrás: ORIGO

Szobotka Imre: Piac

Fitz Péter múzeumigazgató elmondta, hogy a négy műtárgy közül Czóbel Béla két festménye, a Szakácsnő és a Lila csendélet, és Márffy Ödön alkotása, a Vacsorázó társaság az 1960-as években került a múzeum tulajdonába. A három kép 1930-ban készült. Szobotka Imre Piac című festményét pedig 1975-ben vásárolták meg.

Forrás: ORIGO

Czóbel Béla: Lila csendélet
Mind a négy alkotást az első emeleti teremből vitték el a rablók. A biztonsági berendezést nem érte sérülés. A nyomozás eddigi adatai szerint a biztonsági őrök két rablót láttak. Az egyiket fent, az emeleten vették észre, és a menekülő az ablakon át ugrott ki az udvarra. Ugyanakkor a társa már az udvaron menekült sántikálva, a hóna alá csapott festményekkel.

Forrás: ORIGO

Márffy Ödön: Vacsorázó társaság
A rablók a főbejárati vaskapun át hatoltak be a múzeum területére, majd kötéllel másztak fel az első emeletre. Barta László, a BRFK sajtóügyeletese szerint a múzeum riasztóberendezése rendben működött, az viszont még nem ismert, hogy volt-e kamera a kirabolt helyiségekben.