A könnyebb sérülteket különgéppel viszik haza a lengyelek

A lengyel kormány különrepülőgépet indított Magyarországra, amely szakértőket és a hétfőre virradóra a Balaton mellett szerencsétlenül járt lengyel kirándulóbusz áldozatainak hozzátartozóit szállította a helyszínre. A Somogy Megyei Önkormányzat szállást biztosít a hozzátartozóknak.

A lengyel tömegtájékoztató eszközök vezető hírben számoltak be a 19 halálos áldozatot követelő tragédiáról, megemlítve, hogy ilyen súlyos buszszerencsétlenség nem történt az utóbbi évtizedekben Magyarországon. Hétfő délután különgéppel lengyel közlekedésbiztonsági szakértők érkeztek Budapestre, akik a hajnali katasztrófa körülményeiről tájékozódnak - mondta Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A géppel húszan érkeztek, köztük a tragédia áldozatainak, sérültjeinek hozzátartozói. Magyarországra érkezett a lengyel infrastrukturális minisztérium helyettes államtitkára is. Az ügyvivő elmondta: amennyiben szükséges, a következő napokban hozzátartozók újabb csoportjait szállítják Magyarországra. Kowalski hozzátette, hogy eddig tíz áldozat személyazonosságát sikerült megállapítaniuk. A sérültek közül azokat, akiknek állapota ezt megengedi, a gép hazaszállítja Varsóba. A különgép a tervek szerint még hétfőn visszatér Varsóba. Az infrastruktúra minisztériumának szóvivője bejelentette, hogy egy megadott telefonszámon jelentkezhetnek az áldozatok hozzátartozói.

Heisler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a lengyel szakértők tájékozódnak a magyar hatóságok vizsgálatairól. A Somogy Megyei Önkormányzat egy hétre biztosít szállást a Balaton partján lévő táboraiban és kollégiumaiban az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.

A busz a kelet-lengyelországi, a lublini vajdaságban fekvő Stoczekből vitt lengyel zarándokokat a bosznia-hercegovinai híres búcsújáróhelyre, Medjugorjéba, ahol a nyolcvanas évek óta Szűz Mária-jelenések voltak, bár ezt a katolikus egyház hivatalosan soha nem erősítette meg. A zarándoklatot a stoczeki ferences kolostor szervezte, hiszen Medjugorjéban is a helyi ferencesek ápolják a Mária-tiszteletet.

A buszt Biala Podlaskában bérelték ki egy kis családi vállalkozástól. A cég képviselője szerint a két sofőr tapasztalt gépkocsivezető volt, egyikük korábban több mint 20 évig dolgozott az Orbis lengyel utazási irodánál, a másik sofőr, az előbbi sógora pedig több mint harminc évig vezetett a lengyel távolsági buszvállalatnál (PKS). A busz szinte új volt, 3 év körüli, DAF márkájú.

Nem ez volt az első zarándoklat a stoczeki ferences kolostor szervezésében Medjugorjéba. A legtöbb utas helybeli volt, és a vasárnap reggeli 6 órás szentmise után indultak a zarándoklatra. Útközben a busz még néhány további utast vett fel. A kolostor elöljárója szerint az utat kiválóan megszervezték, a szállás, a teljes ellátás rendben volt, és az utasoknak biztosításuk is volt. A zarándokokkal együtt utazott négy lelkész is, akik Medjugorjéban egy papi lelkigyakorlaton vettek volna részt. A busz a tervek szerint hétfőn 14 órakor ért volna a helyszínre, és a csoport egy hétig maradt volna ott.

A lengyel tömegtájékoztatás a magyar rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy valószínűleg a túl nagy sebesség okozta a katasztrófát. Egyúttal elvetették azt a korábbi feltételezést, hogy a sofőr elaludt volna a volánnál, inkább úgy vélik, hogy esetleg valami elvonhatta a figyelmét, ezért nem vette észre, hogy körforgalomú szakaszhoz érkezett, ahol a katasztrófa bekövetkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK