Soha nem derül ki, miért égett le a Hortobágy

A Hortobágyi Nemzeti Park területén múlt héten pusztító tűz okairól még elképzeléseik sincsenek a szakembereknek. Ugyanakkor a park vezetőinek a tűz ötletet adott: a jövőben, kevésbé tűzveszélyes időszakban, megelőző céllal felgyújthatják a park különböző részeit. 

Gyarmathy István, a nemzeti park igazgató-helyettese szerint a száraz fű és a rendkívüli szárazság lehettek a múlt heti tűzpusztítás okai, noha eredmény még nincs, a tűzoltóság szakemberei jelenleg is vizsgálódnak. Ezzel kapcsolatban nem is hitegetnek senkit, Kovács Ferenc, a debreceni tűzoltóság parancsnoka szerint ilyen nagy kiterjedésű tűznél előfordulhat, hogy egyáltalán nem tudják megállapítani a tűz keletkezésének okait.

A múlt heti tűzben 7 ezer hektár vált a lángok martalékává, ami az egész nemzeti park területének a tíz százaléka. A lángokban a kisebb állatok akár nyolcvan százaléka is elpusztulhatott. Gyarmathy ugyanakkor azt mondta, hogy a tűzben 100 százalékosan egyetlen faj sem halt ki ezen a részen.

A környezetvédelmi minisztérium célzottan több tízmillió forintot fordít a károk felmérésére - mondta Gyarmathy, aki szerint a jövőben - nem a vegetációs időszakban, hanem - télvíz idején, felügyelet mellett, megelőző célból fel kellene gyújtani a park veszélyeztetett részeit. Felügyelet mellett ugyanis nem terjed el a tűz, és száraz időszakban sem lenne már minek lángra kapnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK