Horváth Béla pert vesztett az SZDSZ-szel szemben

Kétmillió forint megfizetésére és az ítélet négy országos napilapban való megjelentetésére kötelezte a bíróság Horváth Béla egykori kisgazda képviselőt, mert megsértette az SZDSZ jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait, és hamis látszatot keltett a párt gazdálkodásával kapcsolatban tavalyi kijelentéseivel.

Horváth Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselő személyiségi jogi pert vesztett az SZDSZ-szel szemben hétfőn; a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében kétmillió forint megfizetésére és az ítélet közzétételére kötelezi a volt honatyát az SZDSZ gazdasági ügyleteivel kapcsolatos tavalyi kijelentései miatt. 

Az ítélet szerint Horváth Béla tavaly novemberi sajtótájékoztatóin, nyilvános megszólalásain megsértette az SZDSZ jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait többek között azzal, hogy valótlanul állította: a pártnak 800 millió forintos adóssága van, és azt bűnös módon számolta fel. Továbbá azzal, hogy azt a hamis látszatot keltette: a Szabad Demokraták Szövetsége mérleghamisítással és a párttörvény durva megsértésével kétszer annyit költött a választási kampányra, mint amennyit bevallott, illetve valótlanul állította, hogy a párt pénzügyi beszámolójában be nem vallott pénzeket fordított kampánycélokra.

Az elsőfokú ítélet szerint Horváth Béla továbbá azzal is megsértette az SZDSZ jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait, hogy valótlanul állította: a párt Zuglóban zugértékesít, "mutyizik", és a volt képviselő a való tények elhallgatásával azt a hamis látszatot keltette, hogy az SZDSZ volt az, amely a zuglói önkormányzattól nagy értékű ingatlant vásárolt, mely adásvételt a panama gyanúja lengi körül. 

Továbbá a hétfői döntés szerint azzal is megsértette az SZDSZ személyiségi jogait Horváth Béla, hogy valótlanul állította: a párt tiltott pénzügyi tevékenységet folytatott, pénzügyi követeléseket vett, illetve adott el. Valótlanul állította az elsőfokú ítélet szerint Horváth Béla azt is, hogy az SZDSZ 70 millió forintos veszteséget tüntetett el a törvényeket kijátszva, valamint megsértette a párttörvény rendelkezéseit, amikor 1997-ben részvényt vásárolt. 

A bíróság mindezen jogsértések megállapítása mellett elsőfokú ítéletében eltiltotta Horváth Bélát a további jogsértéstől, illetve kötelezte, hogy az ítélet rendelkező részét jogerőre emelkedése után saját költségén tegye közzé a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Blikk című napilapokban, továbbá juttassa el az MTI-hez. Ezen túl a bíróság hétfői nem jogerős ítéletével kötelezte Horváth Bélát arra is, hogy fizessen meg az SZDSZ-nek kétmillió forintot, illetve annak 2001 novemberétől számított kamatait.