Gresham-ügy: az ügyészség elutasította az APÜSZ panaszát

A Gresham-ügyben hétfőn a Fővárosi Főügyészség elutasította Szerdahelyi Szabolcsnak az APÜSZ képviseletében az ORFK nyomozást megszüntető határozata ellen korábban benyújtott panaszát. A határozata ellen további panasznak már nincs helye.

Tavaly novemberben adott hírt a Magyar Demokrata című hetilap, illetve a Magyar Nemzet című napilap arról, hogy 1998 őszén V. kerületi szocialista önkormányzati képviselők befolyásolásáért cserébe összesen 100 ezer dollárt ajánlott fel Medgyessy Péter tanácsadó cégének az V. kerületi Roosevelt téri luxusszállodát, a Gresham-palotát építő Gresco Rt.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága december 11-én befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást, melynek határidejét többször meghosszabbította, majd május 14-én bűncselekmény hiányában megszüntette. E rendőrségi döntés ellen élt panasszal Szerdahelyi Szabolcs többek között azért, mert nem értett egyet azzal, hogy ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, holott a feltételezett elkövető személye már az ügy kirobbanásának pillanatában köztudott volt.

Szerdahelyi Szabolcs panasza szerint a gyanúsítás elmaradásának következménye volt az is, hogy "látszatnyomozás" folyt, és nem tisztázták kellő mértékben a tényállást. A főügyészség panaszt elutasító hétfői határozatának indoklása szerint a nyomozást ügyekben, nem pedig személyek ellen rendelik el a hatóságok. A főügyészségi határozat tartalmazza azt is, hogy a Medgyessy tanácsadó kft. tevékenységéhez tartozott a nyilvános cégadatok másolata szerint ingatlanforgalmazás és ingatlanügynöki tevékenység is. Ez nyilvánvalóan feltételezi, hogy az ingatlanügynöki tevékenységre vállalkozó személy igyekszik meggyőzni az eladót arról, hogy az ügylet megkötése érdekében áll, és az ezért felvett pénzösszeg e tevékenység díja. A nyomozás adatai szerint Medgyessy Péter tevékenysége megbeszélésekre, információk kérésére korlátozódott.

Az V. kerületi MSZP-frakció vezetője az ügyészségi határozat szerint elmondta azt is, hogy megbeszéléseket folytatott Medgyessy Péterrel, és rendre szóba került a Gresham-palota hasznosításának ügye is, ám a frakcióvezető hangsúlyozta, hogy Medgyessy Péter soha nem kért "szavazási magatartást". A főügyészség határozata szerint nem valósít meg befolyással üzérkedést a megbízás alapján eljáró személy, aki az ügy elintézését nem a személyes kapcsolatán alapuló befolyására, hanem hozzáértésére, rutinjára, rámenősségére hivatkozva ellenszolgáltatásért vállalja. A kapcsolatteremtés a szerződés jelentőségét és előnyeit, valamint annak tartalmát ismertető meggyőző tevékenykedés része az ingatlanügynöki tevékenységnek, az ezért kapott díj pedig nem jogtalan előny.

A Fővárosi Főügyészség hétfői, a nyomozást megszüntető ORFK-határozat ellen benyújtott panaszt elutasító határozata ellen további panasznak már nincs helye.