A Fehér Gyűrű nem pereli az Erste Bankot

A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület nem kezdeményez kártérítési pert az Erste Bankkal szemben, mert jogászai szerint jelenleg nem állapítható meg minden kétséget kizáróan a bank felelőssége a májusban történt bankrablás kapcsán.

Az egyesület vállalta, hogy mind a bank, mind a mások által felajánlott adományokat közvetíti az érintett családoknak. A Fehér Gyűrű egyesület a pénzt nem kezeli, csak továbbítja, mindennemű munkadíj, sikerdíj és kezelési költség nélkül, annak kamataival együtt.

Az egyesület  közleményben hangsúlyozza: abban az esetben, ha - a történtek összes körülményét mérlegelve - alapos, szakértő és jogilag védhető alap mutatkozik arra, hogy a bank felelőssége a tragédia bekövetkezésében akár részben is megállapítható, az egyesület lesz az első, amely az áldozatok hozzátartozóinak képviseletében kártérítést kezdeményez a pénzintézettel szemben. Az egyesület közleményét azért tartotta szükségesnek közzétenni, mert véleménye szerint a közvéleményt egyesek félretájékoztatták.

A Fehér Gyűrű teszi ezt "azzal a nem titkolt szándékkal, hogy amennyiben lehetséges, gátat vessen az áldozatok hozzátartozóinak gyászát, személyiségi jogait, valamint elhunyt rokonaik kegyeleti jogait sértő és megzavaró rémhírek és magamutogató szereplések áradatának".