Nyolcvannal érkezett a körforgalomba a szerencsétlenül járt busz

Felborult egy lengyel autóbusz hétfő hajnalban Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között. A balesetben 19-en meghaltak, 32-en megsérültek, mindannyian lengyel állampolgárok. A vizsgálatok nem támasztják alá az eddigi híreket, miszerint a baleset azért következett volna be, mert a sofőr elaludt, mivel a jármű tahográfja azt mutatta, hogy fél órával a baleset előtt váltotta egymást a két buszvezető. A szakemberek szerint viszont hozzájárulhatott a balesethez, hogy a busz közel 80 kilométeres sebességgel érkezett a körforgalomba.

Forrás: ORIGO

Fotó: MTI
Életben van, de súlyosan megsérült a Balatonszentgyörgy közelében történt buszbaleset sofőrje. A tragédia hétfőn hajnalban történt, amikor a Nagykanizsa felé tartó lengyel autóbusz felborult Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között. A balesetben 19-en meghaltak, 32-en megsérültek. A kórházba szállítottak között több súlyos sérült is van. A buszon 51-en utaztak, valamennyien lengyel állampolgárok.

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfő reggel telefonon felhívta Leszek Miller lengyel miniszterelnököt, és együttérzéséről biztosította őt a lengyel busz Magyarországon történt tragédiája miatt. Röviddel nyolc óra előtt a busztragédia helyszínére érkezett Lamperth Mónika belügyminiszter, Salgó László, az országos rendőr-főkapitányság és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A baleset 32 sérültje közül egy ember állapota életveszélyes, 17-en súlyosan és 14-en könnyebben sérültek meg. A halottak között két gyerek van, a súlyos sérültek között szintén kettő. Súlyosan megsérült az út szervezője, egy katolikus pap is. Súlyosan megsérült a busz sofőrje is. Állapotát stabilizálták, és délelőtt műtétet hajtanak végre rajta.

A jármű a 7-es, a 76-os és a 68-as főút úgynevezett holládi körforgalmi kereszteződésénél a két balatoni település között borult fel, nem sokkal 1 óra után. A busz bal oldali kereke a körforgalmi út padkájának ütközött, megperdült, majd az utat szegélyező árkon is átcsúszva fejtetőre állt.

Forrás: ORIGO

Fotó: MTI
A tűzoltóság és az országos katasztrófavédelem munkatársai nem sokkal nyolc óra után állították a kerekeire a sérült buszt. A helyszínelés még tart, és várhatóan a délelőtt folyamán órákig lassítják a forgalmat a munkák. Hosszas vizsgálatok várnak a buszra, műszaki berendezéseire, és a sérült utasokat is kihallgatják.

A vizsgálatok nem támasztják alá az eddigi híreket, miszerint a baleset azért következett volna be, mert a sofőr elaludt, mivel a jármű tahográfja azt mutatta, hogy fél órával a baleset előtt váltotta egymást a két buszvezető. A szakemberek szerint viszont hozzájárulhatott a balesethez, hogy a busz közel 80 kilométeres sebességgel érkezett a körforgalomba.