Már csak morális válságról beszél az ellenzék

Ha nem is alkotmányos, de mindenképpen morális válságba került a köztársaság, amelyből nem látszik a kiút - jelentette ki a Rogán Antal, a Fidesz -Magyar Polgári Párt alelnöke vasárnap este Veszprémben a városháza előtti téren a Konzervatív Polgári Kör szervezte demonstráción.

 Rogán Antal, a Fidesz alelnöke szerint morális válságba került a köztársaság, mivel -mint mondta- a parlament tehetetlen, mert 198 olyan képviselő ül ott - az MSZP és az SZDSZ soraiban -, akik felesküdtek a D 209-es elvtárs kormányára, azaz egységesen kiálltak a hálózat mellett. Megjegyezte: májusban nem a nagytőke, hanem a hálózat - a Kádár-rendszer titkosrendőrsége - alakított kormányt.


- A titkosrendőrök pedig nem a KGB ellen, hanem annak oldalán küzdöttek azokkal szemben, akik ma Magyarország nemzetközi szövetségesei. Aki pedig azt állítja, hogy a '70-es évek végén titkos ügynökként Magyarország IMF-csatlakozását készítette elő, az nem a Kádár-rendszer megbuktatásán, hanem a megőrzésén ügyködött - jelentette ki Rogán Antal.

Ezt követően utalt arra, hogy az országban addig nincs demokrácia, amíg nem lesz demokratikus közélet. Mint mondta: "Ha pedig a hálózaton múlik, akkor nem demokrácia, hanem hálózati rendszer és uralom lesz. A következő esztendők feladata az, hogy ennek - előbb vagy utóbb - vessünk véget. De legkésőbb 2006 tavaszán."

Hozzáfűzte: aki a demokrácia iránt morálisan elkötelezett, annak észben kell tartania azt, hogy az összeférhetetlenségi passzus nélkül mindenféle ügynöktörvény csak félkarú óriás. - A mi feladatunk tehát, hogy befejezzük azt, amit 1990-ben elkezdtünk, de véghez vinni nem tudtunk, azaz befejezzük a rendszerváltást - vélekedett a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Rogán Antal utóbb megjegyezte: fenyegetni fogják őket, megkapták már például azt, hogy köztük is voltak olyanok, akiket a hálózat annak idején felhasznált. - Fenyegetnek bennünket azzal, hogy a neveket nyilvánosságra hozzák. Ők nem tudják, hogy mi 12 éve kíváncsiak vagyunk arra, hogy kik azok, akiket közénk küldtek. Rajta, mutassák meg nekünk! - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

A demonstráción felszólalt Horváth Balázs, MDF-es parlamenti képviselő, az Antall-kormány belügyminisztere is, aki elmondta: a Medgyessy-kormány törvényes ugyan, ám olyan politikai és legitimációs válságban van, amellyel nem lehet egy országot irányítani. Tarr György, egykori átvilágító bíró viszont törvénytelennek nevezte a jelenlegi kormányt. Kijelentette: "Ha Medgyessy Péter törvénysértő, akkor az általa vezetett kormány is az". Bóka István, a Fidesz parlamenti képviselője szerint a harmadik magyar köztársaság eddigi történetének a legsúlyosabb válságába süllyedt, s Magyarország miniszterelnöke nem lehet a D 209-es elvtárs.