Meleg büszkeség napja Budapesten

Leszbikusok és melegek ünnepeltek Budapesten. Az idén hatodik alkalommal megrendezett meleg büszkesség napján több száz ember vonult fel a belvárosban. A parádét megnyitó Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő azt mondta, másnak lenni csak valamihez képest lehet, és valamihez képest pedig mindannyian mások vagyunk. A politikus szerint minél hamarabb el kell érni a szexuális kisebbségek jog előtti egyenlőségét.
Fotó: HavariaPress
Nem többlet jogokat akarnak
 - Nekünk, embereknek talán az egyetlen közös tulajdonságunk az, hogy mindannyian mások vagyunk a többiekhez képest - mondta Giusztos Péter szabad demokrata politikus.

Mint mondta, országgyűlési képviselőként nagyon fontosnak tartja, hogy Magyarországon az elkövetkezendő években minél hamarabb megvalósuljon a szexuális kisebbségek jog előtti egyenlősége. Kijelentette: a felvonulás résztvevői nem többletjogokat, nem kiváltságokat követelnek maguknak, hanem egyenlő bánásmódot. A felvonulás megnyitóján beszédet mondott Radics Péter újságíró és Hatfaludi Judit, a Labrisz Leszbikus Egyesület szóvivője is. A leszbikus szervezet szónoka azt mondta, leszbikusként vagy melegként élni Magyarországon nem könnyű, hiszen hol a családon belüli szégyen, hol a munka elvesztésének félelme készteti hallgatásra a melegeket, leszbikusokat. Hatfaludi Judit szerint azért kell a nyilvánosság elé kiállniuk és önmagukat megmutatni, hogy helyet teremtsenek a magyar társadalomban a meleg létezésnek, hogy a melegségükre ráébredő fiatalok ne gondolkozzanak öngyilkosságon, és senkinek se kelljen belső értékeit meghazudtolva, szégyenkezve élnie.    

Terry Black is demonstrált
A melegekből, leszbikusokból és szimpatizánsokból álló tömeg szivárvány zászlókkal, "Magyar vagyok, meleg vagyok, ember vagyok", "A láthatóság nem propaganda", "Légy bátor mellénk állni", "Merünk nagyok lenni", "Szemüveget az alkotmánybíráknak", "A jogvédelem nem perverzió" feliratú transzparensekkel a Felvonulási térről vonult az Andrássy úton, a Károly körúton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon, egészen a Tabánig.

 A felvonulást három, szivárvány színű léggömbökkel, zászlókkal, szalagokkal díszített kamion és teherautó kísérte hangos zenével és táncosokkal a parádé útvonalán.